Skocz do zawartości
eChirurgia.pl
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki które...
Znajdź wyniki...
Gość Dorota

Hipoechogenny guzek tarczycy, mogę czekać dwa miesiące na wizytę u endokrynologa?

Rekomendowane odpowiedzi

Gość Dorota
Mam 26 lat. Urodziłam dwoje dzieci przez cc jeden ma 2,5 roku a drugi 8 miesięcy. Zrobiłam sobie prywatnie wyniki TSH ponieważ: - schudłam prawie 7 kg przez ponad miesiąc mimo że dużo więcej jem - drżą mi ręce - jestem strasznie drażliwa i nerwowa - jest mi cały czas gorąco Reszta moich dolegliwości to raczej nie jest związana z nadczynnością - senność (to pasuje raczej do niedoczynności) wstawanie z rana jest dla mnie męczarnią ale to mam już od dawna może w związku z moim ciśnieniem - niskie ciśnienie np 90/50 - kłucia koło serca Moje wyniki: TSH to 0,036mIU/l przy normie 0,27-4,2mIU/l. fT4 1,45 norma 0,93-1,7 ng/dl fT3 3,82 norma 2,02-4,43 ng/dl Zrobiłam jeszcze do tego USG opis brzmi następująco: *Prawy płat tarczycy o objętości ok. 9,6 cm. Lewy płat o objętości ok. 7cm. Wymiar strzałkowy cieśni ok.4mm. W dolnym biegunie lewego płata nieco poza jego zarysem widoczny hipoechogenny guzek o wielkości ok. 9mm x 7mm- węzeł chłonny?. Poza tym gruczoł tarczowy o obniżonej echogenności dość jednorodny bez zmian ogniskowych. Węzły chłonne szyjne okoliczne niepowiększone*. Wymiary: pp:22,5mm x 16,4mm x 54,6mm pl:19,7mm x 13,6mm x 54,6mm Zarejestrowałam się do endokrynologa ale niestety u nas trzeba czekać dwa miesiące na wizytę. Czy moje wyniki wymagają natychmiastowej konsultacji?

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
Gość stappler
Z przedstawionego opisu wynika, że ma Pani objawy nadczynności tarczycy. Dowodem tego jest bardzo niski poziom TSH. fT4 i fT3 w zakresie normy, ale czasami nawet w przypadku objawów nadczynności tarczycy może tak się zdarzyć (forma subkliniczna). Z uwagi na przedstawione objawy i złe wyniki laboratoryjne radziłbym wcześniej skonsultować się z endokrynologiem. Pozdrawiam.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
Gość
Komentujesz jako gość. Jeśli posiadasz konto, zaloguj się.
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Maksymalnie dozwolone są tylko 75 emotikony.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.


×