Gość Jolanta Opublikowano 27 Lipca 2009 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Lipca 2009 U mojej 15-letniej córki zauważyłam liczne guzki zlokalizowane na linii pięt w obu stopach, szczególnie po wewnętrznej ich stronie. Widoczne są, kiedy stopy przyciśnięte są do podłogi, mają regularny kształt kulek o jasnym odcieniu. Kiedy stopa jest rozluźniona zmiany te nie są wyczuwalne ani widoczne. Wybieram się do lekarza pediatry, ale wykonanie jakich badań sugerowałby Pan Doktor? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość stappler Opublikowano 30 Lipca 2009 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Lipca 2009 Myślę, że wystarczy, gdyż zmiany obejrzy dokładnie lekarz. Trudno mi określić co to jest bez badania bezpośredniego. Może to jakieś tłuszczaki, włókniaki lub jeśli zmiany przebiegają w zakresie ścięgien stopy gangliony. Po badaniu lekarz może od razu odpowie Pani co to jest, a być może zadecyduje o dodatkowych badaniach np. USG lub RTG. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość barbara.tom@interia.pl Opublikowano 18 Sierpnia 2009 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Sierpnia 2009 Bardzo proszę o podanie diagnozy lekarza - mam tę samą dolegliwość, która wprawdzie nie jest bolesna, ale widoczna. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Patryk Opublikowano 7 Kwietnia 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Kwietnia 2010 Pani Jolanto czy wyjaśniła się sprawa z tymi guzkami? Byłbym wdzięczny podanie diagnowy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość sylwia Opublikowano 2 Sierpnia 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Sierpnia 2010 mam dokładnie takie same guzki. też na lini pięt i też w obu stopach. podobnie jak u pani, są widoczne dopiero po przyciśnięciu stopy do podłogi. wygląda to obrzydliwie. czy wie pani już co to jest? będę wdzięczna za odpowiedz, Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość moncia Opublikowano 24 Marca 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Marca 2011 mam to samo byłam u chirurga i powiedział ze on nie wie co to jest wiec do jakiego lekarza mam sie z tym zgłosic niech ktos doradzi niedosyc ze przy zmianie pogody boli to nawet butow na korku nie mozna nosic bo wyglada to strasznie mam juz to trzy lata Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość nata Opublikowano 10 Maja 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Maja 2011 ja też proszę o odpowiedź. Ostatnio i u mnie sie pojawiły i nie wiem do jakiego lekarza sie udać! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Danka Opublikowano 27 Kwietnia 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Kwietnia 2012 Dziewczyny, u mnie zauważyłam ten sam objaw, szkoda, ze żadna z was nie napisała co dalej z tym robić, proszę o odpowiedź!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Kamila Opublikowano 30 Czerwca 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Czerwca 2012 też mam taki problem już od kilku lat byłam u paru lekarzy ale nikt nie wie co to jest ... niebawem wybieram się to chirurga ponoć jest bardzo dobry może on coś zaradzi jeśli będę miała jakąś konkretną informacje napisze tu o niej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Radek Opublikowano 17 Grudnia 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Grudnia 2012 To są Piezogeniczne guzki stóp tez takie mam jeden nawet około 1cm bardzo widoczne są zwłaszcza przy nacisku jak się stoi czy ktoś to może leczył?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość ana Opublikowano 20 Czerwca 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Czerwca 2013 Tak, to piezogeniczne guzki, które mogą występować też na wewnętrznej stronie nadgarsków. Najlepiej wybrać się z tym do dermatologa a później jakaś dobra poradnia chirurgii plastycznej. Jeśli guzki są bolesne można je usunąć chirurgicznie. Chociaż usunęłabym nawet ze względu na to, że wygląda to paskudnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość iga Opublikowano 14 Czerwca 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Czerwca 2015 guzki piezogeniczne Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Julia Opublikowano 28 Lipca 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Lipca 2015 Są to prawdopodobnie guzki .. też takie mam odkryłam je niedawno i zaczęłam się martwić.. poczytałam w necie i wychodzi na to, ze może być to spowodowane nadwagą , lub obciążeniem, podnoszeniem ciężarów, możliwe ż nawet dietą .. Zaczynają mnie boleć ale jeśli to się nasili powinno się to wyciąć u chirurga.. :( Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Kath Opublikowano 23 Marca 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Marca 2016 hipercholesterolemię radzę wykluczyć Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość dorota Opublikowano 2 Maja 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Maja 2016 moje dziecko 15 latka ma to samo duzo ich jest i duze Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Jacek Opublikowano 12 Czerwca 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Czerwca 2016 Czy ktoś już leczył te guzki. Nie ma nigdzie informacji jak się to leczy. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Kasia Opublikowano 23 Stycznia 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Stycznia 2017 Rzeczywiście, pojawiły się u mnie po ciąży. Najpierw stopy były opuch ięte i bolące. Może są spowodowane przyrostem wagi, przez co organizm się przeciążył.? Są u dziecka?. Jeśli uprawia sporty, biega czy pływa jak każdy dzieciak i organizm nie obciążony dodatkowym tłuszczem , (który należy zrzucić sportem i odpowiednim zdrowym stylem życia , tj zdrowa dieta , do posiłków mnóstwo warzyw i zdrowe owoce ... ) , może - szczupła to prawdopodobnie szybko urosła lub dźwiga za dużo- proszę zajrzeć na tabelę ile kg takie dziecko może dźwignąć jednorazowo , nie mówiąc o pracy systematycznej . Ale lekarzowi trzeba pokazać. Tam są również węzły chłonne , itd. , zrobiłbym jej ASO... Lekarzem nie jestem, jedynie matką, która od kilku lat na to samo wybiera się do lekarza :) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Jacek Opublikowano 8 Czerwca 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Czerwca 2017 Nie doczekałem się odpowiedzi na moje pytanie, wiec prawdopodobnie jako pierwszy zdecydowałem się na usunięcie tych guzków. Jestem właśnie po zabiegu , boli , ale da się przeżyć . Zobaczymy jakie będą efekty. Dzisiaj lewa stopa , jeżeli wszystko będzie Ok. usune je z prawej pięty . Pozdrawiam Jacek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość dodano Opublikowano 29 Października 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Października 2017 Poszukaj na: http://www.bolimnie.com/galeria-chorob znajdziesz dużo zdjęć jak mogą wyglądać choroby ludzi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość asia Opublikowano 7 Stycznia 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Stycznia 2018 jak Wasze guzki? mój 14letni syn ma to na obydwu piętach. Możecie się podzielić informacjami. Asia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Kuba Opublikowano 4 Czerwca 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Czerwca 2018 Wszyscy mają guzki, mam i ja! Wyczytałęm gdziesś, że to PIEZOGENICZNE GUZKI STÓP. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Gość Justyna Opublikowano 10 Lipca 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Lipca 2018 Witam, Również mam te guzki na piętach. Najciekawsze jest to, że ma je również mój tata i moja 10 letnia córeczka. Wygląda na to, że ta przypadłość jest jest genetyczna. 😞 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Maciek Opublikowano 11 Sierpnia 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Sierpnia 2018 No i cisza. Każdy to ma (Ja też) i nikt niczego sensownego tu nie napisał:( Jeśli ktoś był u lekarza i ma jakieś info to niech nie zapomni i niech wróci tu i skrobnie kilka rzeczy. Ja zauważyłem je dopiero dwa dni temu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Aneta Opublikowano 6 Kwietnia 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Kwietnia 2019 Tak, są to piezogeniczne guzki, występują gdy stopy są zbyt przeciążone, buty źle dobrane, zła amortyzacja stopy itp. Trzeba się wybrać do ortopodologa, zrobić badanie biomechaniki chodu i najczęściej potrzebne są spersonalizowane wkładki ortopedyczne Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Basia Opublikowano 29 Sierpnia 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Sierpnia 2020 Ja też to mam. I dużą nadwagę. Wygląda na to, że to przeciążenie obszaru. Osobiście spróbuję na 1 z guzków metodę ( autorską zresztą) , która mi pomogła zlikwidować taki guzek tworzący się i rosnący tuż z boku, nieco poniżej stawu prawego palca wskazującego prawej dłoni. Tak między paznokciem a pierwszym stawem, jednak bliżej stawu. Wystawał już na ok 3 mm w zwyż. To podobno od przepracowania obszaru, zbytnie obciążenie stawu od klawiatury komputera czy innych prac. Czesto powtarzające się mikrourazy. Podobno potrafi sie to na wszystkich stawach palców rąk tak zrobić z czasem. I podobno żadnej rady na to. Ja znalazłam taką rade : w płonnej nadziei, że jest w środku ropa ( co wątpliwe bo samo z siebie nie bolało) lub jakieś osocze czy inna brudna krew, postanowiłam to wycisnąć. Po dezynfekcji przekłułam głęboko najgrubszą igłą do kupienia w aptece. Bo gdyby było gęste, to żeby miało wystarczająco szeroki kanał wyjść. I wyciskałam. Niestety leciała wyłącznie jasnoczerwona krew. Ale się nie poddawałam i wyciskałam tą krew z 15 razy, a niech leci. Niestety tylko zwykła krew. Więc przekłułam ponownie guzek z drugiej strony i zrobiłam to samo. Też tylko jasnoczerwona krew, ale nie dałam ranie zakrzepnąć, wyciskałam i wyciskałam. Wreszcie zrezygnowałam zawiedziona. Ponowna dezynfekcja, plaster, koniec działań. Guzek ani drgnął, jaki był przedtem taki potem. Jakież było moje zdziwienie, kiedy po tyg zauważyłam, że guzek jest jakby mniejszy ? Tak ! Po 4 tygodniach guzek zniknął całkowicie. Minęło odtąd 3 msce, jak na razie nie odnawia się. Zniknął i nie ma ! Podejrzewam z lekka, że jeśli guzek jest w początkowej fazie ( zanim stwarnieje) to przepłukanie go krwią i zwyczajnie poranienie powoduje jakąś reakcję obronną organizmu w tym obszarze, która nijako przy okazji eliminuje ten guzek. Dlatego teraz spróbuję zrobić to samo z 1 najpierw guzkiem piętowym. Żeby mi się nie zdążył utwardzić. I zobaczymy. Dodam przy tym, że przynajmniej w moim przypadku samodzielne nakłuwanie pod własną kontrolą, to jest 10% bólu i stresu ze 100% odczuwalnych jesli robiłaby to samo inna osoba na mnie. Dlatego nie tylko mogę, ale wręcz wole takie rzeczy robić sama. Oczywiście tylko takie drobnostki. Żałuję, że nie umiem zszywać ran, takie mniejsze to bym sobie sama zszywała. Żeby zaoszczędzić sobie bólu i stresu. U chirurga z byle ranką mało nie zejde z bólu i stresu. Nawet nie ma mowy abym się przyglądała jak mi ktoś pobiera krew. Powinnam jakieś środki uspokajające brać przed tym, kiedyś zemdlałam podczas pobierania. Ze strachu/ stresu. Niestety do badania krwi zawsze trzeba być na czczo i nie można żadnych leków brać. Ciekawe czy to tylko ja jestem takim wyjątkiem, że nie ruszają mnie wielce takie sprawy wyłącznie wtedy, kiedy robię je sama na sobie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi