Gość Joanna Opublikowano 23 Lipca 2009 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Lipca 2009 Witam serdecznie, mam 28 lat, jestem w trakcie badań dot.wykrycia przyczyn nieprawidłowego funkcjonowania tarczycy. Jestem załamana, przedwczoraj miałam badanie USG tarczycy, które wykazało (cytuję): *Cieśń grubości 5mm. Płat prawy o wymiarach 17x17x42. Płat lewy o wymiarach 16x15x40mm. Tarczyca w całości niejednorodna, o mieszanej echogeniczności, z obecnością hypoechogenicznych guzków średnicy do 5mm w płacie prawym oraz do 11mm w płacie lewym. Ponadto w płacie lewym drobna torbiel średnicy około 5mm.* Chciałbym się dowiedzieć czegoś na temat tych guzków i torbieli. Bardzo mnie to wszystko martwi. Chciałabym mieć dziecko,a wiem, że teraz nie powinnam. Po jakim okresie mogłabym zajść w ciążę? Nadmienię, iż mój wynik hTSH wynosi: 0,005 uIU/mL, Natomiast Free T4: 1,45ng/dL, FT3: 3,78 pg/mL. Wizytę u endokrynologa mam za kilka tygodni, dlatego bardzo proszę choć w paru słowach powiedzieć, czy moje wyniki mocno odchodzą od normy? Co to są i czy są bardzo groźne torbiele i hypoechogeniczne guzki? Co to znaczy, że tarczyca w całości jest niejednorodna, o mieszanej echogeniczności?(Czy to źle?) Czy mogę czekać aż 2 miesiące na wizytę u endokrynologa? I przede wszystkim czy można całkowicie wyleczyć tarczyce przy moich wynikach? Pozdrawiam serdecznie, Joanna Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość EWA Opublikowano 10 Stycznia 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Stycznia 2011 mam torbielatarczycy ma 27 16mm czeka mnie biopsja czy to powarzne Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość jola Opublikowano 28 Października 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Października 2011 witam prosze sie nie martwic wyniki nie sa zle tarczyca jest w nadczynnosci ale nie duzej mozliwe ze przez te guzki bedzie pani mogla miec dzieci ja choruje na tarczyce juz ponad 5 lat i tez mam guzka pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi