Gość agnieszka Opublikowano 22 Lipca 2009 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Lipca 2009 Witam. mam 32 lata. pisałam już o swoch problemach ale teraz jestem kompletnie w kropce. miałam robione usg jamy brzusznej: wynik: wątroba bez zmian ogniskowych, o prawidłowej wielkości i echogenności.Śledziona bez zmian.drogi żółciowe cienkościenny,bez złogów.[ Pomiędzy wnęką wątroby a trzustką i dwunastnicą trobiel cienkościenna o śr. 27 mm]. Trzustka prawidłowej wielkości jednorodna. W trzonie i ogonie widoczny przewód Wirsunga śr. 2mm. W głowie nie widoczny. Zmian ogniskowych nie stwierdza się. Nerki prawidłowej wielkości i kształtu,bez zastojów i złogów. [W górnym biegunie pr nerki zbiornik płynowy śródmiąższowy o śr 23 mm z zwapnieniem w ścianie]. Węzły chłonne zaotrzewnowne i krezkowe niepowiększone. Duże naczynie jamy brzusznej - obraz proporcjonalny do wieku. Chirurg stwierdził że torbiel jest może od np. guza dwunastnicy (miałam częste biegunki i wtedy akurat mocno schudłam). Poszłam na tomografię ze skierowaniem obserwacji tej torbieli i co wyszło: torbiel o średnicy 27 mm w 2 segmencie wątroby. Poza tym wątroba bez zmian ogniskowych.Drogi żółciowe nie są poszerzone.Śledziona bez zmian ogniskowych. Trzustka o budowie zrazikowej,prawidłowej wielkości i kształtu. Nerki i nadnercza o typowej lokalizacji i kształtach. Torbiele korowe - w górnej części nerki lewej o śr. ok. 9 cm i w centralnej części nerki pr o śr. 20 mm. Poza tym nerki bez mian ogniskowych. węzły chłonne zaotrzewnowne nie są powiększone. Wg chirurga wynik tk nie jest zgodny z opisem usg. to usg robiłam u radiologa kt uznawany jest za specjaliste.wg chirurga tomografia jest zrobiona niedokładnie..? nie wiem co mam o tym mysleć. obecnie dolegliwości mam: pieczenie w dolnej lewej części brzucha.czasem kłucie w okolicy pr str żeber/u dołu klatki piersiowej. Nadkwasność; wrażliwość na błonnik - nawet sok warzywny = biegunka. Stolce czasem jaśniejsze. Oprócz tego każda rzecz nawet lekko moczopędna powoduje że wydalam mocz w ilościach hurtowych (mam kamicę ale usg nie wykazało kamieni, natomiast po lekach moczopędnych wydalałam piasek). W zeszłym tyg. robiłam bilirubinę - o,55 (norma 0,3-1,2), amylazę 69 (28-100) i cukier 88 (70-100). trochę wcześniej morfologię - w normie, kreatynina 0,76 (norma 0,50-0,90). z miesiąc temu badałam kał na pasożyty - negatywne. krwi na zewnątrz nie zauważyłam. chirurg zapisał mnie na kolonoskopie i gastroskopie ale u niego czyli prywatnie co oznacza że muszę raczej starać się o badanie z nfz. wcześniej miałam długo biegunki - podejrzewano ZJD lub infekcję. Biegunki przeszły ale za to pojawiła się nadkwasność i została wrażliwośc na błonnik/surowe rzeczy. 2 mies temu miałam wypadek - potrąciło mnie auto w pr stronę ciała (wstrząs mózgu, zerwane więzadło w pr obojczyku). jakie badania zatem warto zrobić (ponownie na pasożyty, na krew utajoną, na wirusa wrzodów..?) czy mam iśc też do nefrologa w zw. z nerkami i torbielami (nie wiem czy to może uposledzać prace nerek)? no i ostatecznie - o co chodzi z tym wynikiem usg i tomografii - tomografia miała jak rozumiem potwierdzić usg a tak sama nie wiem co o tym myśleć. jestem skołowana wynikami i brakiem jednoznacznej diagnozy. będę wdzięczna za sugestię. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość haemophilus Opublikowano 29 Lipca 2009 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Lipca 2009 Niestety na forum nie da się odpowiedzieć, które z badań jest wiarygodne. Trzeba będzie powtórzyć badania. Warto skontaktować się z nefrologiem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi