Gość Maja Opublikowano 15 Lipca 2009 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Lipca 2009 4 miesiące temu przeszłam operację kręgosłupa., gdyż miałam skoliozę. Zostały mi przymocowane implanty,a oprócz tego pobrano wióry z lewego biodra, by włożyć je w kręgosłup. Jeszcze przed operacją szukałam w internecie jakiś informacji na temat tych wiór, lecz nigdzie nie ma dokładnie wyjaśnione czym wogóle są? chciałabym sie dowiedzieć jaknajwięcej: jak takie wiróry wyglądają, czy dużo się ich pobiera, w jaki sposób? Serdecznie dziękuję za odpowiedź! :) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość stapler Opublikowano 16 Lipca 2009 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Lipca 2009 Wióry z biodra to kawałeczki kości pobrane z talerza kości biodrowej za pomocą specjalnych narzędzi. Takie wiórki kostne stosuje się celem uzupełnienia ubytków kostnych w innych regionach tkanki kostnej (np. po leczeniu chirurgicznym, wycinaniu kawałków kości celem ich modelowania jak w skoliozie). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi