Gość Agnieszka Opublikowano 12 Lipca 2009 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Lipca 2009 Witam,panie doktorze mam 27lat.mam niedoczynność tarczycy,poziom tsH dwa miesiące temu dył wyrównany ,tzn.w normie. prosze o napisanie co oznacza mój wynik usg. oto wynik.prawy płat tarczycy ok 14*16*52mm,lewy ok11*13*40mm,cieśń do 3mm.miąższ tarczycy niejednorodnej echogeniczności ze zlewającymi się obszarami hypoechogenicznymi,większymi w dolnym biegunie płata prawego do 17mm,w okolicy dolno-tylnego zarysu płata prawego ognisko prawie bezechowe do 4 mm-przytarczyce.węzły chłonne w normie.leczenie prowadzi lekarz rodzinny,czy niedoczynność powinien prowadzić endokrynolog.z góry bardzo dziękuje,pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość haemophilus Opublikowano 21 Lipca 2009 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Lipca 2009 Najlepiej udać się bezpośrednio do endokrynologa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość lekarz medycyny Opublikowano 18 Sierpnia 2009 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Sierpnia 2009 Droga Pani Agnieszko: P. wymiary tarczycy są nieco większe niż normalne. W Pani wypadku sugeruję udać się do lekarza endokrynologa który zaleci dodatkowe badania a następnie przepisze leki o działaniu odpowiednim do pani tsH . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Edyta Opublikowano 11 Marca 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Marca 2010 dziendobry Panie doktorze. Mam pytanie wlasnie wrócilam od endokrynologa,który dal mi opis barania usg i nie wiem jak mam rozumiec go. Chcialabym dowiedziec sie czy ten guzek to nie rak. mam 24lata . gruczol tarczycowy dwuplatowy o niejednorodnej obnizonej echogenicznosci. Plat prawy o wym ok 14.3 x 18.4 x 48.6mm Plat dolny o wym ok 16.0 x 19.4 x 39.6 mm Cieśn 6.7 mm z obszarem hypoechogenicznym o wym 7.5 x 4.1 mm Obraz USG moze sugerowac autoimmunologiczne zapalenie tarczycy. Okoliczne węzly chlonne nie powiększone. Z gory dziekuje za odpowiedz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi