Gość Barbara Opublikowano 6 Lipca 2009 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Lipca 2009 Mam 37 lat. Jestem pięć lat po usunięciu znacznej części obydwu płatów tarczycy. W badanie hist. - płat lewy struma colloides, płat prawy - adenomata follicularia. W kolejnych badaniach kontrolnych potwierdzane są liczne zwapnienia. Jedno z nich umiejscowione jest w okolicy tchawicy. Kilkanaście miesięcy po operacji powstał tam stan zapalny i wychodziły mi kawałki nici. Później było dobrze Od kilkunastu dni czuję, że coś uciska mi gardło. Zrobiłam badanie USG, które potwierdziło zwapnienia prawdopodobnie wokół nici chirurgicznych o wymiarach 10 mm na 7mm. Jest to uciążliwe i bardzo się tym denerwuję. Bardzo proszę o radę, co powinnam z tym zrobić? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość stappler Opublikowano 11 Lipca 2009 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Lipca 2009 Zwapnienie nie jest duże i nie powinno dawać dolegliwości. Radzę z tym problemem udać się bezpośrednio do chirurga. Jeśli zmiana w badaniu fizykalnym daje rzeczywiście objawy uciskowe i jest położona powierzchownie (jest dostępna i wyczuwalna) można pokusić się o jej wycięcie nawet w znieczuleniu miejscowym. O wszystkim zadecyduje chirurg po badaniu. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Teresa Opublikowano 5 Lipca 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Lipca 2010 Mam 55 lat jestem chora na tarczyce zrobiłam usg tarczycy i wyszło mi ze mam tarczyce.Prawy płat jest o wielkości 22mm a lewy płat o wielkości 14mm i widoczne zwapnienie.Prosze o porade .Czy podlega to pod operacie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi