Gość Monika Opublikowano 6 Lipca 2009 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Lipca 2009 19 03 2009r prosiłam pana doktora o wyjaśnienie wyniku z usg tarczycy,chciałabym w skrócie go przedstawić:tarczyca dwupłatowa,położona prawidłowo,powiększona(prawy płat 60-65x21x25mm,płat lewy 52x19x15mm).W części środkowej prawego płata powierzchowny lity guzek 12x7mm,w części środkowo-dolnej lito -torbielowaty-38x22mm.Po obu stronach szyi węzły wrzecionowate z echogenną wnęką do24mm po stronie prawej i do 20mm po lewej. Okoliczne węzły chłonne niepowiększone. Moje pytanie dotyczy konkretnie wyniku z biopsji.który niedawno otrzymałam,bo moja pani doktor nic pewnego mi nie wyjaśniła,tylko dała skierowanie na operację i powiedziała,że nie jest to guz do obserwacji. Oto wynik biopsji:1.guz w dolno-środkowej częsci płata- dgn.neoplasma folliculare (komórki pęcherzykowe o powiększonych jądrach,niektóre o przyćmionej chromatynie jądrowej,leżące pojedynczo,w grupach,tworzące liczne struktury drobnopęcherzykowe). 2.Guzek w środkowej części płata-w rozmazach widoczny koloid,komórki pęcherzykowe(normotypowe)leżące w drobnych płatach,grupach i pojedynczo,pojedyncze limfocyty i histiocyty. Konieczna weryfikacja histopatologiczna(zabieg operacyjny). Bardzo proszę o dokładne wyjaśnienie wyniku.Czy to jest rak? Operację mam zaplanowaną na27lipca.Już bardzo długo trwam w tej niepewności-chyba oszaleję.Z góry dziękuję i pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość haemophilus Opublikowano 7 Lipca 2009 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Lipca 2009 Ostateczną odpowiedź da wynik histopatologiczny. Według wstępnego rozpoznania jest to rak pęcherzykowaty. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi