Gość Pola Opublikowano 5 Lipca 2009 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Lipca 2009 Mam 59 lat. Stwierdzono u mnie ok. 10 cm torbiel wątroby i wiele mniejszych torbieli. Torbiel ma być obserwowana, a mnie zalecono *ostrożny* tryb życia i unikanie urazów, aby nie doprowadzić do pęknięcia torbieli. Jakie są objawy takiego pęknięcia, jakie są tego konsekwencje i jak należy w takim przypadku postępować? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość stapler Opublikowano 5 Lipca 2009 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Lipca 2009 Podstawowym objawem będzie nagle powstały, silny ból brzucha, może być połączony z osłabnięciem, omdleniem, nudnościami, wymiotami - zapewne będzie skorelowany z urazem w okolicę prawego nadbrzusza lub samoistnie. Taki stan może wymagać pilnej interwencji chirurgicznej (krwotok do jamy otrzewnowej) dlatego należy w sposób natychmiastowy (karetka pogotowia) udać się do szpitala. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi