Gość Wiktoria Opublikowano 25 Września 2008 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Września 2008 W tym roku dwa razy zaliczyłam pobyt w szpitalu, miałam przetaczaną krew, później też poważna operację, sporo wkłuć, welflonów, pobierań krwi. Chciałabym wykonać badania na przeciwciała antyHCV oraz na wirus HIV. Moje pytanie: w jakim odstępie czasowym od zarażenia możliwe jest wykrycie tych wirusów? Po leczeniu szpitalnym od miesiaca jestem w domu.Czy mogę już wykonać badania, czy należy jeszcze zaczekać? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość haemophilus Opublikowano 25 Września 2008 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Września 2008 Już tłumaczę... przeciwciała anty-HCV są wykrywane we krwi po 3-8 tygodniach. Natomiast dla HIV po 4 tygodniu. Myślę, że koło 5 tygodnia spokojnie można wykonać badanie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość medicus Opublikowano 25 Września 2008 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Września 2008 Oczywiście można wykonać takie badania,ale czy jest TAKA POTRZEBA.Wirus HIV.Okres inkubacji trwa 4 do 6 tygodni* Czas trwania zakażenia HCV, od momentu wniknięcia wirusa do ustroju i widocznych objawów zdrowotnych, jest dłuższy, niż w przypadku HIV.Objawy,to ciągłe uczucie zmęczenia i bóle stawów. U osób zakażonych HCV stwierdza się też często zaburzenia czynności tarczycy oraz niedobór płytek krwi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Wiktoria Opublikowano 25 Września 2008 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Września 2008 Bardzo dziękuję za obydwie odpowiedzi. Może i nie ma takiej koniecznosci, ale ja chcę je wykonać dla swojego spokoju.Chociaż zastanawiam się nad odrzuceniem badania w kierunku HIV.Przeczytałam, że krew dawców oraz uzyskiwane preparaty krwiopochodne używane w służbie zdrowia są rutynowo badane przesiewowo w kierunku HIV. Czy muszę (mogę) temu ufać? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Justyna Opublikowano 19 Grudnia 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Grudnia 2011 jak dlugo od zakażenia utrzymują się w organiźmie przeciwciala anty HCV? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość MALGOSIA Opublikowano 22 Listopada 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Listopada 2012 dwa dni temu mialam zabieg na pobor materialu z kosci piszczelowej do badania histopatologicznego w badaniuna przeciwciala hcv jest wynik reaktywny czy to oznacza ze mam zoltaczke typu c????? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi