Gość Roksana Opublikowano 27 Czerwca 2009 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Czerwca 2009 Jakiś czas temu wyrósł mi w okolicy odbytu guzek dość sporych rozmiarów ok.2cm w okolicy odbytu koloru różowego wyczuwalna podczas podcierania poza tym nie boli ani nic się nie dzieje. Jej pojawienie się bardzo mnie martwi, ponieważ jestem w 9 m-cu ciąży. Mam pytanie czy taka zmiana wymaga konsultacji z lekarzem jeśli tak to z jakim i czy ze względu na stan w jakim się znajduję mogę podjąć jakiekolwiek kroki i czy nie zagraża to ciąży? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość stappler Opublikowano 28 Czerwca 2009 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Czerwca 2009 Ten guzek to zapewne żylak odbytu. Takie żylaki bardzo często pojawiają się u kobiet w ciąży lub tuż po porodzie. Jeśli nie sprawia dolegliwości wystarczy tylko obserwacja. Czasami takie guzki znikają po jakimś czasie po porodzie. Dlatego w chwili obecnej (9 miesiąc ciąży) praktycznie nie ma żadnej potrzeby interwencji. W razie jednak wątpliwości proszę bezpośrednio skonsultować się z chirurgiem. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Magdalena Opublikowano 5 Lipca 2009 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Lipca 2009 Mam nieco podobny problem.W okolicy mojego odbytu pojawiły się jakiś czas temu dwa wyrostki o długości ok.1cm. Zdarza się,że wyrostki te krwawią, zwłaszcza przy silnych parciach czy też częstym wypróżnianiu się. Na wizycie u lekarza proktologa usłyszałam, że zmiany te nie są złośliwe i nie są to też żylaki-nazwał je wyrostkami anodermalnymi. Po jakim czasie od wizyty,wyrostki nieco się powiększyły i stały się okresowo bardziej zapalne.Czy istnieje jakiś sposób na walkę z tego typu zmianami czy jest tu raczej konieczny zabieg chirurgiczny? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość dodano Opublikowano 12 Listopada 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Listopada 2017 Zobacz choroby odbytu zdjęcia http://www.bolimnie.com/anatomia/odbyt-choroby Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi