Skocz do zawartości
eChirurgia
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki które...
Znajdź wyniki...
Gość Angelika

Guzek przy odbycie, ropień?

Rekomendowane odpowiedzi

Gość Angelika
Pisałam już kiedyś w sprawie dziwnej gulki na odbycie. Byłam u chirurga, przepisał maść na hemoroidy, po której gulka ta zaczęła pęcznieć i boleć, odbyt spuchł, później na papierze zobaczyłam krew, a gulka jakby zmalała o połowę i już nie boli, w ogóle jej nie czuję, po prostu tam jest. Teraz jednak nie jest już tak miękka, lecz twardsza. Byłam u drugiego lekarza i powiedział, że to ropień i przypisał czopki metronidazol i proktis. Jeszce ich nie stosowałam, nie wiem czy nie odwiedzić jeszcze jednego lekarza. A co pan o tym mysli? Czytałam jednak w internecie objawy tego ropnia, a mnie nie boli odbyt. Może jestem panikarą, ale boję się czy to nic poważnego. Dodam, że od jakiegoś czasu mam też problemy z wypróżnieniem, czasami zaparcia.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość stappler
Z opisu Pani dolegliwości wynika, że są to rzeczywiście żylaki odbytu i być może w chwili obecnej jeden z żylaków uległ wykrzepieniu (stwardniał, może powodować ból). Trudno mi jednak oceniać, co się dzieje bez badania. Radzę w przypadku wątpliwości jeszcze raz skonsultować się z chirurgiem. Pozdrawiam.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość dodano
Zobacz choroby odbytu zdjęcia http://www.bolimnie.com/anatomia/odbyt-choroby

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi