Gość Małgorzata Opublikowano 22 Czerwca 2009 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Czerwca 2009 W wyniku calkowitego usunięcia tarczycy, w lutym br. wystąpiła u mnie hipocalcemia. Przyjmuję alfadiol 2x1 i calperos 2x1. Dowiedziałam się w przychodni rodzinnej, że w ogóle nie powinnam jeść nabiału, gdyz powoduje to odkładanie się fosforanów w nerkach i mózgu (?). Czy to prawda? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość haemophilus Opublikowano 22 Czerwca 2009 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Czerwca 2009 W wyniku usunięcia tarczycy, usunięto również przytarczyce m.in. odpowiedzialne za gospodarkę wapniowo-fosforanową. Jest to powikłanie zabiegu, które trzeba zawsze brać pod uwagę. Istotnie przy braku hormonu produkowanego przez przytarczyce (parathormon) dochodzi do zatrzymywania fosforanów w organizmie. Oprócz suplementacji wapnia należy również wprowadzić zmiany w diecie np. ograniczyć podaż białka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość cezary Opublikowano 24 Stycznia 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Stycznia 2013 tak, ja nie bylem tego swiadomy, bylem po opieka profesora (!) a taraz mam potezne złogi w mozgu. ale jakos nie mam objawow :-) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi