Gość Przemek Opublikowano 12 Czerwca 2009 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Czerwca 2009 Witam, W okresowym prześwietleniu rentgenowskie płuc wykryło u mnie cień guza 3 mm. W związku z tym, że guz zawsze kojarzy mi się *jednoznacznie* poszedłem zrobić badanie TK klatki piersiowej jednofazowe z kontrastem. Wynik był następujący: *Miąższ płucny bez zmian ogniskowych. Pojedynczy węzeł chłonny przedtchawiczo dł. 9 mm. Serce w granicach normy. Jama brzuszna objęta badaniem fragmentarycznym: śledziona dodatkowa śr. 12 mm we wnęce śledziony. W biegunie górnym nerki prawej torbiel korowa śr. 9 mm* Dla mnie to wszystko brzmi dość *strasznie* Bardzo proszę o odpowiedź, co to może być i czy mam się czym martwić? Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość stapler Opublikowano 12 Czerwca 2009 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Czerwca 2009 Ten powiększony węzeł przedchawiczy to prawdopodobnie pozapalnie zmieniony, możliwie, że zwłókniały, nieczynny węzeł chłonny, który wymagać będzie tylko obserwacji. Najlepiej jeszcze w tej sprawie skontaktować się bezpośrednio z lekarzem prowadzącym. Zapewne trzeba będzie wykonać kontrolne RTG klatki piersiowej za około 3-6 miesięcy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Przemek Opublikowano 12 Czerwca 2009 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Czerwca 2009 Dziękuję bardzo, w połowie czuję się pocieszony - jeszcze tylko nie wiem, co z torbielą korową na nerce. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość stapler Opublikowano 12 Czerwca 2009 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Czerwca 2009 Taka torbiel tylko do obserwacji. Nie stanowi żadnego zagrożenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Przemek Opublikowano 12 Czerwca 2009 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Czerwca 2009 Dziękuję za odpowiedzi. Serdecznie pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość kamila Opublikowano 12 Grudnia 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Grudnia 2013 witam! u mojej mamy na tk klp wyszło co następuje : w seg 6 płuca prawego guzek śródmiąższowyy śr.3mm,miąż płucny bez zmian.następnie napisano że w obrębie śród piersia pojedyńcze węzłychłonne do 11,5mm ale ja nic z tego nie rozumiem,to coś poważnego??? proszę o pomoc Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość KAMILA Opublikowano 12 Grudnia 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Grudnia 2013 a i jeszcze we wnące prawej masa patologiczna wezłowao sr. 18,5mm. TO WSZYSTKO MNIE PRZERAŻĄ!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi