Gość Małgośka Opublikowano 21 Maja 2009 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Maja 2009 Witam. Chciałabym się dowiedzieć kiedy można podejrzewać chorobę Wilsona. Czy prawidłowe wyniki: - morfologia - glukoza - trójglicerydy - amylaza - alat - hormony tarczycy - CRP - CPK - WZW - Białko całkowite (albuminy, globuliny) są dobrym znakiem? Podwyższony jest aspat i cholesterol (ten ostatni może być dziedziczny). Czy przy ww wartościach można podejrzewać chorobę Wilsona lub ją 100% wykluczyć? I ewentualnie jakie badania mogą wykluczyć ją zupełnie? (wiem o biopsji wątroby, ale może badania z surowicy). Bardzo dziękuję za odpowiedź. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość haemophilus Opublikowano 21 Maja 2009 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Maja 2009 Diagnostyka choroby Wilsona to głównie poziom aminotransferaz (ALAT,ASPAT), cerulopazmina, poziom miedzi w moczu i ewentualnie krwi, oraz usg jamy brzusznej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Małgośka Opublikowano 21 Maja 2009 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Maja 2009 Dziękuję za odpowiedź. Czytałam o ceruloplazminie. Nie wiem tylko czy to badanie jest do wykonania w przychodni rejonowej czy w poradniach specjalistycznych. Wątroba na usg nie jest powiększona. Natomiast o miedzi czytałam dziś w internecie, że aby zbadać wątrobę pod kątem miedzi, trzeba zrobić biopsję. Ale skoro przez mocz i krew też jest miarodajne, to się udam do przychodni. Jeszcze jedno - czy w chorobie Wilsona obie aminotransferazy muszą być podwyższone czy wystarczy jedna? Jeszcze raz dziękuję. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi