Gość Anna Opublikowano 11 Maja 2009 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Maja 2009 TK kręgosłupa L4-S1: badanie wykonano stosując warstwy grubości 3 mm równoległe do blaszek granicznych trzonów L4/L5 - obraz krążka m-k , struktur wewnątrzkanałowych prawidłowy elementy kostno - stawowe w granicach normy. L5/S1 - Tylna przepuklina krążka m - k wmocniona niewielkimi osteofitami wpuklająca się w oba otwory m - k w bezpośredniej styczności z prawym korzeniem S1 kanał kręgowy bez cech stenozy. Pani doktór powiedział mi że to jest przepuklina kręgosłupa odcinka ledźwiowego, i na to sie nie umiera i przepisze mi zastrzyki które uśmierzą ból. Owszem nie umiera sie ale funkcjonować trzeba. to było wszystko czego się od p.doktór dowiedziałam, czy mogłabym prosić o krótki opis do tego badania. bardzo proszę o to Panie Doktorze Tomaszu Stawski jak tylko załatwię skierowanie to się umówię na wizytę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość stappler Opublikowano 17 Maja 2009 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Maja 2009 Niestety zaistniało pewne nieporozumienie. Mnie chodziło o przepuklinę brzuszną, a u Pani stwierdzono przepuklinę, ale kręgosłupa. Jestem chirurgiem ogólnym i nie zajmuję się schorzeniami związanymi z kręgosłupem. Radzę najlepiej w tej sprawie skontaktować się z neurochirurgiem. Przepuklinę jądra miażdżystego krążka międzykręgowego kręgosłupa niestety, ale czasami leczy się operacyjnie. O dalszym postępowaniu powinien więc zadecydować neurochirurg. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość marcin Opublikowano 25 Lipca 2009 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Lipca 2009 Mam pytanie- mianowicie czy przepuklina kręgosłupa może wyniknąć w skutek stresu?? Proszę o odpowiedz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość stapler Opublikowano 25 Lipca 2009 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Lipca 2009 Nie, przepukliny kręgosłupa nie powstają wskutek stresu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Lidka Opublikowano 4 Listopada 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Listopada 2010 Od czego bierze się przepuklina kręgosłupa? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Carika Opublikowano 9 Czerwca 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Czerwca 2011 od dźwigania Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość anka Opublikowano 29 Sierpnia 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Sierpnia 2012 nie tylko od dźwigania, w moim przypadku od wymuszonej jednostajnej siedzącej pozycji za biurkiem, przed komputerem, ogólnie siedzący tryb życia do niczego dobrego nie prowadzi (za kierownicą w samochodzie, w domu przed telewizorem), też z braku ruchu i ćwiczeń wzmacniających kręgosłup w odpowiedniej - pionowej nie zgarbionej pozycji, a od stresu to na bank, wówczas mięśnie się niezdrowo napinają Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi