Gość Tola Opublikowano 14 Maja 2009 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Maja 2009 Witam, proszę poradę czy to jest coś groźnego. W górnym biegunie nerki prawej torbiel 13mm oraz obszar hyperechogeniczny 11x9mm zwapnienie? agiomiolipoma? reszta narządów w normie. Tak brzmi opis badania usg jamy brzusznej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość stapler Opublikowano 14 Maja 2009 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Maja 2009 Myślę, że celem pogłębienia diagnostyki należałoby wykonać uro-TK. O tym musi jednak zadecydować lekarz prowadzący. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Tola Opublikowano 15 Maja 2009 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Maja 2009 Ale czy to jest coś groźnego??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość stapler Opublikowano 16 Maja 2009 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Maja 2009 Nie, raczej to zmiana łagodna, a na dodatek niewielka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość mala Opublikowano 18 Września 2009 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Września 2009 dzien dobry mam torbiela na lewej nerce 46mm co z tym sie robi wycina sie czy to cos groźnego Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Agnieszka Opublikowano 14 Lutego 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Lutego 2013 Witam.Moja mama ma straszne wyniki na dalsza diagnoze musimy czekac a ja szukam informacji co to moze byc może tu mi pomożecie. to sa wyniki z uzg: wątroba nieco powiekszona,o zaokraglonych brzegach o znacznie podwyższonej echogeniczości-stłuszczona, drogi żółc,pęch.Żółc.w normie.Trzustka o znacznie powyższonej echogeniczności z zaznaczonym przewodem Wirsunga do 0,3cm.Obie nerki-prawidłowo zróznicowane K-R,warstwa korowa nerek niezmieniona,nerki z hyperechogenicznymi przybroawkami nielicznymi zmianami najwieksze w dolnym biegunie nerki prawej 0,54cm i górnym nerki lewej 0,4 cm,mogącym odpowiadać konkrementom?Zwapnieniom? Zmianom naczyniopochonym? W nerce lewej torbiel centralna 1,4 cm olnego bieguna,i przerośnieta piramida nerkowa.UKM-y nieposzerzone.śledziona w normie. pecherz moczowy przcętne wypełniony,ściana wydaje sie nieco pogrubiona.Wolnego płynu patalogicznych zbiorników płynu nie dostrzega sie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi