Skocz do zawartości
eChirurgia.pl

Torbiel nerki, obszar hyperechogeniczny, zwapnienie? agiomiolipoma?

Gość Tola

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, proszę poradę czy to jest coś groźnego. W górnym biegunie nerki prawej torbiel 13mm oraz obszar hyperechogeniczny 11x9mm zwapnienie? agiomiolipoma? reszta narządów w normie. Tak brzmi opis badania usg jamy brzusznej.

Gość Agnieszka

Witam.Moja mama ma straszne wyniki na dalsza diagnoze musimy czekac a ja szukam informacji co to moze byc może tu mi pomożecie. to sa wyniki z uzg: wątroba nieco powiekszona,o zaokraglonych brzegach o znacznie podwyższonej echogeniczości-stłuszczona, drogi żółc,pęch.Żółc.w normie.Trzustka o znacznie powyższonej echogeniczności z zaznaczonym przewodem Wirsunga do 0,3cm.Obie nerki-prawidłowo zróznicowane K-R,warstwa korowa nerek niezmieniona,nerki z hyperechogenicznymi przybroawkami nielicznymi zmianami najwieksze w dolnym biegunie nerki prawej 0,54cm i górnym nerki lewej 0,4 cm,mogącym odpowiadać konkrementom?Zwapnieniom? Zmianom naczyniopochonym? W nerce lewej torbiel centralna 1,4 cm olnego bieguna,i przerośnieta piramida nerkowa.UKM-y nieposzerzone.śledziona w normie. pecherz moczowy przcętne wypełniony,ściana wydaje sie nieco pogrubiona.Wolnego płynu patalogicznych zbiorników płynu nie dostrzega sie.