Skocz do zawartości
eChirurgia.pl
Ten temat

Artroskopia

Gość Łukasz

Rekomendowane odpowiedzi

Witam. Mam 40 lat. 11 lat temu zerwalem wiezadlo krzyzowe przednie. Kiedy bol minal wrocilem do pracy. Nogi nie oszczedzalem i cwiczylem ja przez kolejne lata. Przez caly czas uraz sie poglebial az do momentu kiedy zdecydowalem sie na operacje. Mieszkam w Niemczech i operacje przeszedlem w bardzo dobrej klinice w Regensburg. Slabo mowie po niemiecku a moj angielski nie jest na tyle dobry by zrozumiec medyczne zagadnienia. Operacja odbyla sie 04.10.2021. Protokół przełożyłem na polski ale i tak nie wiele z niego zrozumialem. Ktos mi powie czy po tym co mi robili kiedys jeszcze pogram z dzieckiem w pilke? Przesylam dokumentacje: 

INTERWENCJA REWIZJI!

Łąkotka wewnętrzna: rozdarcie podłużne przy podstawie, Z.n. część. Resekcja,

Łąkotki zewnętrzne: Z.n. Resekcja subtotalna, róg tylny + pars intermedia, chrząstka zarzepkowa: chondromalacja II°, bloczek udowy: chondromalacja

kłykieć przyśrodkowy kości udowej: chondromalacja II-III°, początek zwyrodnienia, kłykieć przedsionkowy kości udowej: chondromalacja III°,

więzadło krzyżowe: całkowite zerwanie,

Synovia: Synovia drobno ogolona, uogólniona, zrosty: w okolicy stawu przedniego, więzadła krzyżowego tylnego itp.,

Łąkotka wewnętrzna odświeżająca pozostałą bazę, 2x refiksacja w technice all inside AIR (stryker)

(Tylny klakson),

Menisk zewnętrzny: wygładzanie

kłykieć przyśrodkowy kości udowej: wygładzenie chrząstki, kłykieć boczny kości udowej: wygładzenie chrząstki.

Więzadło krzyżowe przednie: oczyszczenie dołu, stabilizacja przyśrodkowa za pomocą plastyki Sartoriusa, II podejście: nacięcie skóry głowy piszczelowej środkowo-brzusznej. Preparat do pobrania ścięgna półścięgnistego, plastyka więzadła krzyżowego przedniego,

miękka chrząstka

M.

Pamięć wewnętrzna

Materiał do rekonstrukcji: ścięgno półścięgniste, technika 1-pęczkowa, średnica kanału piszczelowego: 9 mm, średnica kanału udowego: 8,5 mm, długość przeszczepu:

7 cm, pasmo 4

Mocowanie kości udowej: przycisk mocujący ACL TightRope, mocowanie kości piszczelowej: przycisk TightRope, przeprowadzono test stabilności pooperacyjnej.

Synovia: częściowa synowektomia w okolicy stawu przedniego, adhezjoliza: adhezjoliza w okolicy stawu przedniego,

Dzieki 

Witam,

Wspomniany opis świadczy o przeprowadzonej u Pana rekonstrukcji ACL; wspomniano również o zabiegach dotyczących łąkotek - ich menisectomiach częściowych - czyli częściowym usunięciu fragmentów łąkotki przyśrodkowej oraz bocznej.

Na pytanie, które zadał Pan na końcu tak naprawdę odpowiedzi może udzielić fizjoterapeuta - na podstawie wywiadu i badania klinicznego oceni Pana aktualny stan funkcjonalny - dotyczący m.in. stawu kolanowego - m.in zakres ruchomości, koordynacje nerwowo - mięśniową tj. stabilność oraz siłę mięśniową - te oraz inne elementy wpływają na funkcję kolana.

Pozdrawiam,