Gość Danuta Opublikowano 9 Maja 2009 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Maja 2009 Jestem kobieta mającą 48 lat chorą na mukowiscydoze poronną i leczę się w Gdańsku na Polanki. Jaka by była dla mnie najlepsza metoda usunięcia kamieni jeden 5 cm i 2 cm i pęcherzyk zapełniony licznymi kamieniami żółciowymi. Czy zna pan dobrego specjalistę? Bardzo się boję ze względu na chorobę uszkodzą mi pęcherzyk żółciowy co wiąże się z uszkodzeniem trzustki. Już teraz mam silne bóle i nie wiem co robić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość stappler Opublikowano 10 Maja 2009 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Maja 2009 Musi Pani wiedzieć, że kamicę pęcherzyka żółciowego zawsze operuje się usuwając cały pęcherzyk wraz z kamieniami. Pozostawienie pęcherzyka skutkuje 100% wznową kamicy. Jeśli kamienie w pęcherzyku żółciowym są aż tak wielkie (5 cm – wątpię, że jest aż taki duży) raczej zabieg metodą laparoskopową nie wchodzi w grę. Zapewne będzie trzeba usunąć pęcherzy metodą klasyczną. Zabiegi takie wykonuje się w sposób standardowy i powikłania to rzadkość. Najlepiej wybrać ośrodek, w którym przeprowadza się dużo takich zabiegów. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi