Gość wojtek Opublikowano 28 Kwietnia 2009 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Kwietnia 2009 Moje dziecko leży w szpitalu i nie chcą mi powiedzieć nic na temat tego ropnia, wiem tylko tyle, że to jest ropień i że dostaje 2 razy dziennie antybiotyk. Ropa po tygodniu przestała cieknąć, ale po 1 dniu przerwy ropień powrócił. To sie da w ogóle wyleczyć? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość stappler Opublikowano 30 Kwietnia 2009 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Kwietnia 2009 Ropień okołoodbytniczy zazwyczaj powstaje samoistnie, bez uchwytnej przyczyny. Z reguły ropień powstaje w skutek zaczopowania jakiegoś gruczołu potowego lub łojowego okolicy odbytu. Takich gruczołów jest tam mnóstwo i do zatkania ich jest nietrudno. Ropień oprócz antybiotykoterapii (jeśli jest nieskuteczna) powinien być nacięty przez chirurga i ewakuowany (oczywiście w warunkach szpitalnych, w znieczuleniu). W jamę ropnia zakłada się potem sączki. Sączki należy wymieniać, co około 2 dni używając środków odkażających. Należy przy tym oczywiście pieczołowicie dbać o czystość okolicy odbytu. Niestety gojenie się ropni okołoodbytniczych jest długotrwałe i wymaga dużo cierpliwości. Czasami po ropniu pozostaje przetoka okołoodbytnicza, która musi być operacyjnie usuwana jeśli nie wygoi się przez leczenie zachowawcze. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość tomek Opublikowano 24 Października 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Października 2010 witam mam problem . cieknie mi ropa caly czas z penisa i nie wiem co to jest ?? mam zarumieniony czubek p.. czekam na odpowiedz .. Mam 27 lat Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość stapler Opublikowano 24 Października 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Października 2010 Pilnie z tym problemem trzeba skonsultować się bezpośrednio z lekarzem. Takie objawy świadczą o ropnym zapaleniu cewki moczowej. Konieczne zapewne okaże się włączenie odpowiedniej antybiotykoterapii. O tym zadecyduje lekarz po bezpośrednim badaniu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Krystian Opublikowano 2 Stycznia 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Stycznia 2012 Witam. mam ropień na prawym palcu lewej stopy. Niestety jestem za granicą i nie mam możliwości wizyty u lekarza.... Nie chodzę przez to na basen i wgl... paskudnie to wygląda. Mam w apteczce maść: Detromycyzyna. Ponieważ kiedyś już miałem taki problem i dostęp do doktora. W każdym razie maść ta na początku pomagała ale teraz to się mocniej rozbabrało. najmocniej cieknie spod paznokcia po prawej stronie palca ( taki rowek między paznokciem i skórą) Czy są jakieś domowe sposoby wyleczenia tego? może jakieś maści albo tabletki bez recepty?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Magda Opublikowano 16 Marca 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Marca 2012 Czy 3 dni po zabiegu można iść do pracy na 8 godzin? (w czw zabieg, w pon chciałabym pójść do pracy) Dodam, iż gumowy woreczek po zabiegu miałam usunięty już następnego dnia przez chirurga. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość nikola Opublikowano 20 Sierpnia 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Sierpnia 2013 mam ropniaka na palcu u nogi próbowałam moczenia i nakładania cebuli ropa poszła do góry ale nie pęka pomocy!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość JAGA Opublikowano 14 Września 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Września 2014 ja juz 5 raz mam ropnia okoloodbytniczego masakra operuja a tu dalej nic co 6 mies wychodzi ostatnio sam pekl i nieposzlam do lekarza bo karmilam piersia miesiecznego synka i znow ropien wyszedl . zrobili mi kolonoskoie i nic z niej niewyszlo czemu sie to tak nawraca ??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi