Gość Magdalena Opublikowano 21 Kwietnia 2009 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Kwietnia 2009 Lekarz stwierdził raka żołądka. Problem polega na tym, iż nie wiemy, gdzie można zrobić badanie - tomografie komputerową. Pacjent waży ok. 170 kg, a jak wiadomo stoły są o maksymalnej dopuszczalnej wadze 120-140 kg. Co powinniśmy zrobić w takim przypadku? Gdzie szukać pomocy, czy są w kraju tomografy dla osób otyłych? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość stappler Opublikowano 30 Kwietnia 2009 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Kwietnia 2009 Trzeba rozważyć raczej wykonanie w trybie przyspieszonym zabiegu resekcji żołądka, jeśli rak jest potwierdzony w badaniu gastroskopowym, a nie czekać na wykonanie tomografii komputerowej. Oczekiwanie może tylko spowodować zwiększenie zaawansowania raka. Najlepiej znaleźć ośrodek z oddziałem chirurgii onkologicznej, gdzie zapewne zostaną podjęte odpowiednie działania w stosunku do stanu obecnego pacjenta i zaawansowania raka żołądka. Tam ewentualnie wskażą możliwości dalszej diagnostyki i leczenia. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość grubaswinia Opublikowano 5 Października 2009 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Października 2009 ja mam podejrzenie gruczolaków wątroby, ważę 126 kg, wyczytałam, że badania nie wykonują u takich osób, ponieważ wysokość przestrzeni pomiędzy stołem a detektorem rezonansu wynosi 30 cm dostałam skierowanie na TK i pni doktor czeka aż pojawię się z wynikiem i co ja mam teraz zrobić? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość grubaswinia Opublikowano 7 Października 2009 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Października 2009 jeżeli ktoś będzie miał z tym jeszcze problem - to ja, która napisałam post wyżej, miałam tomografię w Centrum Medycznym Damiana w Warszawie, ul. Wałbrzyska 46. Nikt mi tam nie powiedział, że za dużo ważę, a otwór tomografu był na tyle duży, że i bardziej otyła osoba by się zmieściła. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi