Gość Marek Opublikowano 27 Kwietnia 2009 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Kwietnia 2009 Czy powinienem się martwić takim oto wpisem: W rzucie miednicy mniejszej po stronie prawej widoczny przecinkowaty uwapniony cień 3mm złóg w miednicznej cz. P moczowodu. Udałem się do szpitala z bólem brzucha w okolicy pępka, ale chirurg zanim dostał opis do zdjęcia obejrzał je i stwierdził, że mojemu brzuchowi nic nie jest. Ufam, że tak jest, ale później jak przyszedł opis to zacząłem się zastanawiać nad tym złogiem, bo przyszedłem do lekarza z czymś innym, a wyszedłem ze złogiem w moczowodzie. To jakaś standardowa sytuacja, czy raczej udać się do urologa? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość stapler Opublikowano 27 Kwietnia 2009 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Kwietnia 2009 Najlepiej wykonać kontrolne USG jamy brzusznej celem oceny czy rzeczywiście w miedniczce nerkowej tkwi kamień. USG jest bardziej miarodajnym badaniem w kierunku kamicy nerkowej niż RTG. Złóg opisywany jest bardzo mały i już dawno mógł opuścić drogi moczowe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi