Gość Emila Opublikowano 15 Kwietnia 2009 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Kwietnia 2009 Witam. Parę dni temu zauważyłam na podbiciu stopy guzek wielkości ok. 2 - 3 cm. W dotyku wydaje się jakby był wypełniony płynem, choć jest trochę twardy. Wizualnie przypomina dwie kulki połączone ze sobą, które pobolewają Czy to może być ganglion? Gdzie mam się udać z tym? Czytałam, że aby tego się pozbyć wystarczy punkcja lub zabieg chirurgiczny. Pozdrawiam. Emilia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość haemophilus Opublikowano 15 Kwietnia 2009 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Kwietnia 2009 Nie jest to ganglion. Z jego definicji wynika, że jest to zbiornik wypełniony gęstym i galaretowatym płynem. Powstaje, jako odczyn pochewek ścięgnistych lub tkanki łącznej torebki stawu na powtarzające się urazy, mikrourazy lub nawracające stany zapalne. W tym wypadku jest to pewnie tzw. odcisk. W aptece można zakupić specjalne preparaty, które pomagają je zlikwidować. Inną możliwością jest brodawka stóp. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Emila Opublikowano 15 Kwietnia 2009 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Kwietnia 2009 Przepraszam, ale wydaje mi się, że źle określiłam położenie tego *czegoś*. Miałam na myśli wierzchnią powierzchnię stopy. Nie mogę sobie wyobrazić jak by tam mógł powstać odcisk (zawsze wydawało mi się, że może powstać *pod* stopą). Czy to na pewno będzie odcisk lub brodawka? Chciałam dodać, żę na skórze nie ma żadnych zmian itp. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość haemophilus Opublikowano 16 Kwietnia 2009 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Kwietnia 2009 W takim razie może być to ganglion. Najlepiej udać się do chirurga, aby przyjrzał się tej zmianie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Emilia Opublikowano 3 Maja 2009 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Maja 2009 To był ganglion. Byłam u lekarza i zrobił mi punkcje. Jest bardzo prawdopodobne, że *to* wróci? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość aneta Opublikowano 20 Lutego 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Lutego 2012 ostatnio zobaczyłam u siebie też,najpierw jeden guzek,potem kolejne dwa mniejsze.nie bolą jak dotykam.tez chciała bym wiedzieć gdzie się z tym udać? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Aga Opublikowano 17 Marca 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Marca 2012 ja tez mialam ganglion 2 dni temu zostal operacyjnie usuniety, nie ma pewnosci ze nie wroci. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość barbara Opublikowano 5 Października 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Października 2014 cierpię na ból pod drugim palcem stopy , . ból jest przy ucisku i przy chodzeniu co to jest lekarz zalecił noszenie wkładke do bóta ,ale to nie pomaga Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Maciek Opublikowano 17 Czerwca 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Czerwca 2016 Barbaro, to nerwiak Mortona Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi