Gość Jagoda Opublikowano 14 Kwietnia 2009 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Kwietnia 2009 Dzisiaj zrobiłam USG jamy brzusznej.Opis:Pęcherzyk żółciowy niepowiekszony z polipem o srednicy ok.5mm w okolicy trzonu.Watroba bez zmian ogniskowych,Dr.Zółciowe nieposzerzone.Trzustka niepowiekszona o echostrukturze w normie.Sledziona w normie.Obie nerki położone prawidłowo.W zatoce lewej nerki niewielkie torbielki.Moje pytanie?.Czy obecność polipa ok.5 mm moze powodować pieczenie w okolicy prawej łopatki.Często nasila się przy dłuzszym staniu np.w kuchni przy zlewie.Czy może to być związane z prawostronnym skrzywieniem kręgosłupa lędzwiowego? Czy pojawiający się ból w boku przy lerzeniu na prawym boku.Czy te objawy mogą mieć związek z obecnością polipa w pęcherzyku.Czy powinnam poddac się już operacji, czy jeszcze obserwować. Bardzo proszę o odpowiedz. Dziekuję. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość stapler Opublikowano 14 Kwietnia 2009 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Kwietnia 2009 Bóle jakie Pani opisuje raczej nie powinny być wywołane obecnością polipa w pęcherzyku żółciowym. Wskazaniem do usunięcia polipa pęcherzyka żółciowego jest polip wielkości 10 mm (o zabiegu musi zadecydować lekarz prowadzący). Objawy jakie Pani opisuje raczej są związane z patologią w zakresie kręgosłupa, a nie pęcherzyka żółciowego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość akrim Opublikowano 28 Września 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Września 2014 Jesli wcześniej miała Pani jakieś zmiany rakowe, proszę nie bagatelizować polipów. Ja miałam 4 niewielkie 2,3,3,i 4 mm. Chirurg o nic nie pytając zalecił co pół roku USG. Ponieważ miałam brodawczaka tarczycy , usunęłam polipy i okazało się, że to ja miałam rację. Polipy miały brodawkowaty rozrost nabłonka. To,że nie czekałam w 1 i 2 przypadku uchroniło mnie przed chemią. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi