Gość Marek Opublikowano 12 Kwietnia 2009 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Kwietnia 2009 Kilka tygodniu temu na jednym z treningów skręciłem kostkę. Po obejrzeniu nogi, lekarz stwierdził, iż jest to skręcenie i założono mi gips na okres dwóch miesięcy. Jednak po zrobieniu zdjęcia rentgenowskiego, lekarz stwierdził, że w dolnym odcinku kości piszczelowej znajduje się dwukomorowy torbiel. Dał mi skierowanie do szpitala wojewódzkiego i powiedział, że na jego oko będzie potrzebna operacja. Chciałbym się dowiedzieć jak wygląda ów zabieg, ile trwa rekonwalescencja i czy będę mógł powrócić do sportu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość haemophilus Opublikowano 12 Kwietnia 2009 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Kwietnia 2009 Taki zabieg wykonują ortopedzi. Operacja będzie miała na celu usunięcie torbieli, a ubytek prawdopodobnie zostanie wypełniony przeszczepem kostnym. Zabieg taki trwać może około 2-3 godzin. Wszystko zależy od charakteru, dokładnej lokalizacji i rozmiaru zmiany. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość stapler Opublikowano 12 Kwietnia 2009 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Kwietnia 2009 Rekonwalescencja z reguły jest długotrwała około 3 miesięcy. W zależności od tego jak zagoi się kość będzie zależało czy Pan będzie mógł wyczynowo uprawiać sport. Na razie niech Pan nie martwi się zabiegiem i poczeka na opinię ortopedy. Być może jeśli torbiel jest niewielka nie będzie konieczny żaden zabieg. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Marek Opublikowano 15 Kwietnia 2009 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Kwietnia 2009 Wczoraj byłem u lekarza i zdecydował, ze za 2 tygodnie będę miał operacje. Mam w związku z tym kilka pytań, gdyż nie miałem okazji o to spytać lekarza. Czy zabieg polega na wyłącznie przeszczepieniu kości, czy będzie potrzebne również założenie jakiś śrub, czy pierścieni ? Drugie pytanie to ile mniej więcej może trwać mój pobyt w szpitalu, a trzecie po jakim czasie będę mógł stawać na tej nodze i czy będę miał założony gips przez dłuższy okres czasu. Z góry dziękuję. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Sara Opublikowano 15 Października 2009 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Października 2009 Mam 15 lat... 3 lata temu okazało się za mam torbiela kości piszczelowej.... Lekarz kazał czekać bo myślał ze torbiel zacznie znikać... niestety nie on był coraz większy...Konieczna była operacja... miałam przeszczep kości... kość od dawcy... Lekarze teraz mówią, że już wszystko jest dobrze a mnie nadal boli... :( Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Sara Opublikowano 15 Października 2009 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Października 2009 Marku ja nie mogłam chodzić przez okres około 7 dni... Gips miałam założony na 2 miesiące...tak zabieg będzie polegał wyłącznie na przeszczepie... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Wiktoria 11lat Opublikowano 16 Stycznia 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Stycznia 2010 ja sie strasznie boje tej operacji jakby mizy to c ktoś powiedział czy to boli byłabym bardzo wdzięczna Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość stapler Opublikowano 16 Stycznia 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Stycznia 2010 Zabieg zawsze wykonywany jest w znieczuleniu, dlatego nic nie boli proszę się nie obawiać. Po zabiegu będziesz miała podawane środki przeciwbólowe, które uśmierzą wszystkie dolegliwości. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Sara Opublikowano 7 Lutego 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Lutego 2010 stapler ma racje... Ja też dostawałam środki przeciw bólowe zobaczysz Wiktorio będzie wszystko dobrze :D trzymam kciuki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Artur Opublikowano 8 Marca 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Marca 2010 Witam moja dziewczyna tez ma torbiela w kości piszczelowej ona boi się bardzo mocno, ja ją wspieram mowie ze badzie dobrze, nie wiem czy dobrze robię? ogólnie to nie wiem co mam już robić... ale wiem ze musze byc przy niej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Sara Opublikowano 18 Marca 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Marca 2010 Każdy na początku się boi ... Spokojnie ja miałam operacje jak miałam 14 lat.. Tak na pewno musisz być przy niej i Ją wspierać... Moja operacja polegała na przeszczepie kości od innej osoby... wszystko miałam robione na narkozie... troszkę leżałam w szpitalu, ale już jest dobrze :) jestem 2 lata po operacji i wszystko jest dobrze nie boli ani nie ma żadnych komplikacji :) więc trzymam kciuki za Twoją dziewczynę i życzę szczęścia *) Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość klaudia Opublikowano 26 Lutego 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Lutego 2011 miałam torbiel w kości piszczelowej ponad rok temu. Naszczęście ja nie miałam gipsu tylko płytkę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Alicja Opublikowano 18 Kwietnia 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Kwietnia 2011 Ja *wykryłam* sobie *coś* na nodze sama. Na w-fie zaczeła mnie bolec noga, poszłam do chirurga, który kazał mi smarowac nogę fastum i że ból i gólka, która urosła nad kostką, znikną. Jednak tak nie było, trafiłam do innego lekarza, który skierował mnie na zdjęcie i w ciągu 2 tyg. miałam operację. W gipsie byłam przez 8 tygodni, później trafiłam na Onkologie we Wrocławiu i miałam przez ponad miesiąc teleradioterapię. To było jak miałam 17 lat, teraz mam 29 i jest wszystko dobrze. Ale zalecam wszystkim róbcie rtg raz na rok dla Waszego spokoju i zdrowia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Patryk Opublikowano 4 Stycznia 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Stycznia 2012 Witam, ja tagze mam torbiela i niedługo będe miał operacje, i takie pytanie mam, po jakim czasie będe mógł iść do szkoły? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Patryk Opublikowano 8 Stycznia 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Stycznia 2012 Odpisze ktoś? To dla mnie ważne więc prosiłbym o szybką odpowiedź Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Agnieszka Opublikowano 18 Czerwca 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Czerwca 2012 Witam wszystkich,jestem po operacji torbieli w kości piszczelowej,zastosowano u mnie przeszczep z mojego talerza biodrowego,zabieg był w lutym a rana pooperacyjna nie chce się w dalszym ciągu zamknąć z niewiadomych przyczyn,chociaż nie ma w niej wzrostu bakteryjnego,czy ktoś coś wie o takim przypadku? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Anonim Opublikowano 28 Marca 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Marca 2017 Witam. Mam torbiel w kości piszczeli. Nie wiem jeszcze dokładnie ale jeden z lekarzy mówił ze trzeba będzie go usunąć chirurgicze. Czy wie ktoś może jak długo będzie trwała rekonwalescencja po zabiegu? Czy będe musiala mieć jakiś gips lub coś w tym stylu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi