Gość divonka-szczecin Opublikowano 3 Kwietnia 2009 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Kwietnia 2009 Witam, mój tato został poddany operacji w sierpniu 2008 roku z podejrzeniem pseudo śluzaka otrzewnej. Po otwarciu brzucha pobrano tylko wycinki do badania his-pat., które nie wykazało cech nowotworowych złośliwych. po rozmowie z lekarzem operującym dowiedziałam się, że proces jest rozsiany po całym brzuchu i operujący nie mogli pomóc mojemu tacie i poza wycinkami nie zrobili nic. Zamknęli brzuch i po kilkunastu dniach wrócił do domu. Niestety, z biegiem tygodni brzuch mojego taty zwiększał sie do gigantycznych rozmiarów a waga ciała spadła. 01.04.2009 ponownie znalazł się w szpitalu, w którym był uprzednio operowany, ale lekarze po wielu konsultacjach powiedzieli, ze nie podejma się ponownej operacji??? Dziś tato został wypisany do domu a w poniedziałek trafi do PAM do profesora, który zlitował sie mu spróbowac pomóc. Chcicałabym tylko wiedzieć dlaczego nie mozna pomóc mojemu tacie i jakie sa rokowania dotyczące tego przypadku jak wiemy rzadko spotykanego?. Jak długo mój tato będzie mógł żyć w takim stanie? Dlaczego nie mozna zastosować chemioterapii dootrzewnowej? Proszę o pomoc. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość stapler Opublikowano 4 Kwietnia 2009 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Kwietnia 2009 Śluzak rzekomy otrzewnej to rzadko występujący śluzak, częściej u kobiet, u których powstaje w następstwie pęknięcia rzekomośluzakowatego torbielako-gruczolaka jajnika lub torbieli śluzowej wyrostka robaczkowego lub pęcherzyka żółciowego. Do objawów klinicznych należą: ból i wzdęcie brzucha. W laparotomii stwierdza się duże ilości śluzowej treści. Treść ze śluzaka i samego śluzaka należy usunąć w całości. Torbiele cechuje miejscowa złośliwość, aczkolwiek nie dają one odległych przerzutów. Brak jasnych metod leczenia oprócz chirurgicznego (jeśli śluzak jest zlokalizowany, a nie rozsiany). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość divonka Opublikowano 7 Kwietnia 2009 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Kwietnia 2009 stapler, dziekuję, ale tyle to i ja wiem - potrzebuję konkretów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość stapler Opublikowano 10 Kwietnia 2009 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Kwietnia 2009 O konkrety zapytaj lekarza prowadzącego. Może przekaże Ci więcej wiadomości znając dokładne i szczegółowe informacje kliniczne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Piotr Opublikowano 27 Stycznia 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Stycznia 2011 Witam, proszę zadzwonić do SwissMed (Gdańsk) tel. (58) 524-15-00 i umówić się na wizytę do Dr Tomasza Jastrzębskiego. On się zajmuję takimi przypadkami Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Iwona Opublikowano 4 Marca 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Marca 2011 Witam, wszystkim serdecznie dziękuję za zainteresowanie i pomoc, ale mój tata niestety odszedł. Za późno dowiedziałam się o klinice w Gdańsku i dr Jastrzębskim. Tata trafił tam na 3 miesiące przed śmiercią. Na wszystko było za późno ( dzięki lekarzom z rodzinnego miasta, którzy tylko rozkładali ręce w geście bezsilności). Dziękuję raz jeszcze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość urszula Opublikowano 10 Stycznia 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Stycznia 2013 Moze ktokolwiek wie czy jest na świecie Klinika,która zajmuje się leczeniem śluzaka rzekomego otrzewnej wiem, że dr Tomasz Jastrzębski jest BARDZO DOBRYM LEKARZEM ale piszę na zasadzie tonący brzytwy się chwyta dr operował kuzyna ale sznse nikłe .Panu doktorowi serdeczne dzięki za okazane serce i operacje. urszula Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Acintya Opublikowano 10 Czerwca 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Czerwca 2014 Urszula czy mozna sie z Toba skontaktowac, mam 35 lat i wykryto u mni esluzaka rzekomego otrzewnej, szukam osob ktore mialy do czynienia z ta choroba, Z gory dziekuje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Magdalena Opublikowano 1 Sierpnia 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Sierpnia 2014 Witam.Ja jestem 10 miesięcy po operacji śluzaka rzekomy otrzewnej .Chętnie z kimś porozmawiam na temat tej choroby.Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Łukasz Opublikowano 15 Lipca 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Lipca 2016 @Magdalena - znajdź mnie proszę na FB. Łukasz LukRoss. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Olusz Opublikowano 26 Czerwca 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Czerwca 2018 Witajcie, Czy jest możliwość jakiegoś kontaktu z osobami które przeszły przez to schorzenie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi