Gość Piotrek Opublikowano 31 Marca 2009 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 31 Marca 2009 Mam 24 lata. Jestem trzeci tydzień po appendectomii. Okolice usunięcia wyrostka przestały już boleć, choć przy kaszlu i kichaniu muszę jeszcze dociskać brzuch. Wczoraj przy kaszlu poczułem *chrupnięcie* (albo pęknięcie) pod prawym żebrem i od tamtej pory czuję ból w prawej części brzucha. Jest to bardzo podobny ból do tego sprzed operacji. Teraz zaczynam podejrzewać, że być może to jednak stłuszczenie wątroby. Spożywam spore ilości alkoholu w odstępach dwu-, trzytygodniowych (z reguły przez dwa, trzy dni) - do szpitala trafiłem właśnie pięć dni po takim ciągu. Nie skojarzyłem tych dwóch rzeczy, aż do teraz, kiedy zacząłem czytać o alkoholowym stłuszczeniu wątroby. Moje pytanie to: czy mogę mieć jedno i drugie? Załączam wyniki badań z karty informacyjnej leczenia: grupa krwi: B RH(-), HBsAg ujemny, aHCV ujemny, CTK 130/90mmHg, T-76/min. Morfologia krwi: Hct-41,3, L-12 500, E4 720tys. Hb-15,1, ply-206tys. -140, K-4,0, zdj. klatki piersiowej P-A - Płuca i serce w normie, Przepona wolna. USG jamy brzusznej: watroba niepowiekszona, o prawidłowej echogeniczności z prawidłowym rysunkiem naczyniowym. Pęcherzyk żółciowy cienkościenny, echoujemny. Drogi żółciowe wewnątrzwątrobowe i zęwnątrzwątrobowe nieposzerzone . Trzustka prawidłowej wielkości i echogeniczności. Obie nerki prawidłowej wielkości , kształtu i położenia. Miąższ i echo centralne obustronnie w normie. Pola nadnerczowe wolne. Śledziona jednorodna, niepowiększona. Przestrzeń zaotrzewnowa i duże naczynia w normie. Pęcherz moczowy słabo wypełniony. Epikryza: 24 letni chory przyjęty na ostrym dyżurze z objawami ostego zapalenia wyrostka robaczkowego. Operwany doraźnie. Wykonano appendektomię ropowiczo zmienionego wyrostka. Zabieg i przebieg bez powikłań. Pacjent w stanie ogólnym dobrym, bez dolegliwości wypisano do domu z zaleceniami. Szwy utrzymano. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość stapler Opublikowano 11 Kwietnia 2009 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Kwietnia 2009 Oczywiście istnieje taka sytuacja, gdy można mieć zapalenie wyrostka robaczkowego i jednocześnie stłuszczenie wątroby. Jednak USG powinno wykazać stłuszczenie wątroby. Przy Pana trybie życia raczej sugeruje występowanie przewlekłego zapalenia trzustki z okresami zaostrzeń (czego nie uwidoczni się w USG) niż stłuszczenie wątroby. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi