Gość Ernest Opublikowano 26 Marca 2009 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Marca 2009 Mam 62 lata. Pod koniec lutego zasłabłem i znalazłem sie na pogotowiu. W szpitalu powiedziano mi, ze może to miec związek z chorymi nerkami. Kazano mi zrobic USG. Zrobiłem je na poczatku marca i tak wygłada opis: nerki wielkości :prawa 136,5mm/50,9mm - lewa: 138,3mm/66,3mm, bez złogów i cech zastoju. Struktura korowo-rdzeniowa obu nerek praktycznie całkowicie zatarta. Obrysy nerek słabo widoczne. W obu nerkach widoczne liczne drobne cysty do 25mm. Dla dokładniejszej diagnozy podaje wyniki badań: biochemiczne: glukoza 94 mg/dl, cholesterol 224 mg/dl, cholesterol HDL 34 mg/dl, trójglicerydy 616 mg/dl, kreatynina 3,15 mg/dl (norma do 1,3), mocznik 69 mg/dl (norma do 40), kwas moczowy 5,45 mg/dl (norma do 8), potas 6,0 mmol/l, sód 140,0 mmol/l oraz badania moczu: barwa żółta, ciężar właściwy 1,009, białko w moczu 107,0 mg/dl, glukoza nieobecna, ciała ketonowe nieobecne, odczyn moczu (ph) 6,5 , urobilinogen w normie, bilirubina w moczu nieobecna, związki nitrowe nieobecne, osad moczu: leukocyty 1-2 w polu widzenia, erytrocyty św. i wył. 3-5 w polu widzenia, nabłonki płaskie 1-2 w polu widzenia. Konsultacje mam dopiero za 6 tyg. dlatego zależy mi wcześniejszej na opinii. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość stappler Opublikowano 30 Marca 2009 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Marca 2009 Przedstawione wyniki badań laboratoryjnych świadczą o niewydolności nerek. Nie jest to jeszcze stan nasilonej niewydolności. Nerki są silnie zmienione, prawdopodobnie pozapalnie i w dodatku z licznymi torbielami, co właśnie doprowadza do niewydolności w ich pracy. Trudno mi cokolwiek więcej w tej sprawie pisać, gdyż jestem chirurgiem i nie zajmuje się problematyką schorzeń miąższowych nerek. Trzeba w tej sprawie najlepiej skonsultować się z nefrologiem. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi