Gość marta17 Opublikowano 26 Marca 2009 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Marca 2009 Mam pytanie ostatnio na usg jamy brzusznej wykryto guzek ( angiomyolipoma) 6mm czy mozna to usunąć ?? po co czekać aż urosnie ? do jakiego lekarza sie skierować ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość stapler Opublikowano 26 Marca 2009 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Marca 2009 Ale gdzie ten guzek jest zlokalizowany? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość marta17 Opublikowano 26 Marca 2009 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Marca 2009 w nerce Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość stapler Opublikowano 26 Marca 2009 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Marca 2009 Zmiana jest bardzo mała, wymaga tylko obserwacji i jest łagodna. Wcale nie jest powiedziane, że będzie się powiększać. Ryzyko zabiegu jest większe niż ryzyko szkodliwości takiej zmiany na nerkę (nie ma wpływu na funkcjonowanie nerki). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość stapler Opublikowano 26 Marca 2009 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Marca 2009 Najlepiej jeszcze w tej sprawie skonsultować się z urologiem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Magdaby Opublikowano 12 Stycznia 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Stycznia 2010 Wykryto u mnie dwa guzki jeden 14 mm na nerce prawej i 10mm na nerce lewej - lekarze nakazują czekać aż urośnie do 4 cm , wymiotuję mam nudności i boli mnie dolna paria pleców i boki szczególnie wieczorem jak leżę na plecach czuje dwa ogniki ,a wymioty są okropne - mogę spokojnie jeść tylko owoce - czy kotoś cos wi na temat AML i czy objawy będą się utrzymywały dopóki nie urosnie do 4 cm - i co dalej **** ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość dorota Opublikowano 27 Lipca 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Lipca 2010 Mam od 8 lat najprawdopodobnie ( niepotwierdzone stanowczo) w wielokrotnym TK zmianę angiomyolipomę . Aktualnie ma 43 na 51 mm . Lekarz proponuje biopsję. Guz w centralnej części nerki czyli nerka do usunięcia ?. Czy biopsja tak rozległej zmiany stanowczo stwierdzi czy to ten rodzaj zmiany? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Ewa Opublikowano 22 Października 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Października 2010 Ja mam już od 12 lat angiomyolipoma lub sarkoma. Na początku miał ok.4-5 cm aż do teraz. Natomiast teraz jest wielkości 16x10x7cm czyli prawie jak druga nerka. Jest nieoperacyjny i nie do leczenia. Muszę czekać, aż coś się z nią stanie (krwawienie z nerki lub jej rozerwanie) i dopiero wtedy nerka będzie do usunięcia, poźniej dializy lub ew.przeszczep. Dlatego dziewczyny nie martwcie się takimi *maluszkami*. Aha, nigdy nie miałam sensacji z powodu guzów, czyli nudności, braku apetytu itp. Biopsja nie wchodzi w rachubę bo nic nie da. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Aga Opublikowano 2 Marca 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Marca 2011 przeciez możesz dostać krwotoku. dlaczego nie usuną ci nerki teraz? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi