Gość Aktim Opublikowano 7 Grudnia 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Grudnia 2017 Witam. Mam 60 lat. Pod koniec listopada miałem przeprowadzone profilaktyczne badanie przesiewowe-kolonoskopię. Oto mój opis badania: *Oczyszczenie w skali BBP5 *Boston* 7/9 (2+2+3) Per rectum* na końcu palca wyczuwalna polipowata zmiana, bez innych zmian, Obejrzano całe jelito grube do dna kątnicy, uwidoczniono ujście wyrostka robaczkowego i zastawkę k-k oraz końcowy odcinek jelita cienkiego. W połowie poprzecznicy obrzęknięty, przekrwiony, nieco nieregularny prawie okrężny fałd błony śluzowej z dwiema drobnymi nadżerkami - pobrano wycinki. W odbytnicy ok. 7 cm od zwieraczy polipowata, siedząca zmiana na fałdzie dł. ok. 15 mm. Poza tym błona śluzowa na oglądanym odcinku dostępna badaniu prawidłowa - gładka, lśniąca z zachowaną siatka naczyń. Bez innych, ewidentnych zmian. Wniosek: Zmiany prawdopodobnie zapalne poprzecznicy (po NLPZ?) do weryfikacji hist-pat za ok. 2-3 tyg. Polipowata zmiana odbytnicy - do usunięcia endoskopowego w warunkach szpitalnych.* Na wynik hist-pat mam czekać jeszcze ok. 2 tyg., czekając na miejsce w szpitalu i możliwość usunięcia zmiany. Nie ukrywam, że jestem w permanentnym stresie. Proszę uprzejmie o informacje dot. opisu mojego badania. Cezar Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Aktim Opublikowano 14 Grudnia 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Grudnia 2017 Dalszy ciąg mego zapytania, ale już z wynikiem badania patomorfologicznego pobranego do badania wycinka: *Wyc. z poprzecznicy. ROZPOZNANIE PATOMORFOLOGOZNE Błona śluzowa jelita grubego - niewielki obrzęk blaszki właściwej bez cech martwicy.* Proszę o opinię. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi