Gość Danuta Opublikowano 21 Marca 2009 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Marca 2009 Od ponad pół roku mam powiększoną tarczycę : lewy płat 4,9*2, 2* 2,9cm, prawy 3,4*1, 1* 1,9cm . Po ostatniej wizycie u lekarza endokrynologa usłyszałam informację , że muszę się zdecydować na operację w przeciągu roku. Słyszałam o powikłaniach jakie mogę wystąpić po usunięciu tarczycy : min. uszkodzenie strun głosowych, a przede wszystkim wystąpienie niedoczynności tarczycy , które wiąże się z tyciem. Czy zawsze przy usunięciu dużej części tarczy lub całej występuje tycie? Czy poprzez leki można nad tym zapanować? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość stapler Opublikowano 21 Marca 2009 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Marca 2009 Po wycięciu tarczycy podaje się hormony tarczycy substytucyjnie, nie występują wtedy objawy niedoczynności (np.tycie). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi