Gość Monika Opublikowano 16 Marca 2009 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Marca 2009 Dzisiaj odebrałam wynik z usg tarczycy, a brzmi on tak: tarczyca dwupłatowa, położona prawidłowo, powiększona (prawy płat- 60-65 x 21 x 25mm, płat lewy- 52 x 19 x 15mm). W części środkowej prawego płata powierzchowny lity guzek 12 x 7mm, w części środkowo-dolnej lito-torbielowaty 38x22mm. Po obu stronach szyi węzły wrzecionowate z echogenną wnęką do 24 mm po stronie prawej i do 20 mm po lewej. Okoliczne węzły chłonne niepowiększone. Wyniki TSH mam w normie. Bardzo proszę o wyjaśnienie co ten wynik oznacza czy to coś groźnego i czy potrzebna będzie operacja, gdyż na wizytę do endokrynologa jestem zapisana dopiero na koniec czerwca i denerwuję się tą niepewnością. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość stappler Opublikowano 19 Marca 2009 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Marca 2009 Radziłbym się jednak wcześniej, w sposób pilny skonsultować z endokrynologiem (może prywatna wizyta). Guzek w prawym płacie tarczycy jest duży i ma niejednorodną strukturę, drugi guzek też ma dużą wielkość i jest lity (mniej groźne są torbiele). Poza tym węzły chłonne są powiększone co tez wymaga pogłębienia diagnostyki. Endokrynolog musi zadecydować o dalszym postępowaniu (albo biopsja cienkoigłowa guzków albo bezpośrednio skierowanie na zabieg – bardziej prawdopodobne). Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi