Skocz do zawartości
eChirurgia.pl

Płaskostopie i zwyrodnienie prawej kostki

Gość Ola

Rekomendowane odpowiedzi

Mam poważny problem. Mam 22 lata, od dziecka mam płaskostopie, ale lekarze nie wysłali mnie na zajęcia korekcyjne. W czasie dojrzewania pojawiły się problemy z prawą stopą. Kostka jest znacznie większa niż powinna być przez co pięta przesunęła się na zewnątrz i tak oto cała oś tej stopy jest skrzywiona. Prócz nie estetycznego wyglądu idzie za tym szereg dolegliwości bólowych. Kilka lat temu miałam stan zapalny stawu skokowego, ale(prywatnie) miałam kilka zabiegów laserem i masazy przez co ból ustąpił, a był nie do zniesienia. Teraz pojawił się dosyć ostry ból w okolicy piety i wyżej na achillesie. W między czasie stopa z dnia na dzień potrafiła mnie unieruchomić i tak się z tym mecze ok 10 lat. Nie umiem dobrać obuwia, uprawiać sportu, tańczyć, pracować, mam ciągłe odciski na paluchu, paznokieć na tym palcu tez jest wiecznie uszkodzony głównie przez pełne buty. Rzecz jasna chodzilam do lekarzy ortopedow, wysłano mnie nawet do reumatologa. Ortopedzi rozkladali ręce, niektórzy twierdzili że taką mam.urodę albo żebym chodziła na palcach. Chciałabym zapytać czy możliwy jest zabieg, który choć w pewnym stopniu zminimalizowałby tą potworną wade i jak duże ryzyko się z tym wiąże. Z góry dziękuje za odpowiedź i może znajdę tutaj jeszcze kogoś z podobnym problemem.