Skocz do zawartości
eChirurgia.pl

Operacja stawu skokowego

Gość Sebastian

Rekomendowane odpowiedzi

Dzień dobry, W najbliższym czasie będę miał operowany lewy staw skokowy i w związku z tym chciałbym zasięgnąć pewnych informacji, gdyż mam kilka wątpliwości. Mam kilka pytań, poniżej załączam zdjęcia stawu. Wiek: 28 lat, zmiany w obrębie stawu spowodowane najprawdopodobniej przez skręcenia podczas gry w piłkę (skręcenia miały miejsce około 17-18 roku życia). Od tamtego czasu takie stan pogłębiał się. Kilka miesięcy temu dostałem w staw 2xsynocrom forte, niestety nadal ten staw po kilkunastu minutach chodzenia, biegu czy ćwiczeń zaczyna boleć. http://fotowrzut.pl/tmp/upload/0IIOUH5MF5/1.jpg http://fotowrzut.pl/tmp/upload/0IIOUH5MF5/2.jpg 1. Podczas operacji ma zostać usunięta *wyrośl* z drugiego zdjęcia zaznaczona na czerwono. Czy to wystarczy by pozbyć się bólu? Na pierwszym zdjęciu zaznaczyłem miejsca gdzie również odczuwam ból, szczególnie przy dłuższej zielonej linii, czy tam też trzeba zaingerować ? 2. Czy na prawdę nie można tego zoperować artroskopowo z powodu rozmiarów ? Artroskopia nie byłaby tak inwazyjnym zabiegiem być może ? 3. Jak wygląda znieczulenie podczas takiego zabiegu? Czy muszę być usypiany czy wystarczy znieczulenie miejscowe/ dolnej połowy ciała ? 4. Jakich efektów można oczekiwać już po, po kilku miesiacach i co w przypadku ponownych skręceń (mam nadzieję, że już do nich nei dojdzie). Jak powinna wyglądać rehabilitacja i jak szybko do niej przystąpić ? Bardzo uprzejmie proszę o opinie.