Gość Jolanta D Opublikowano 10 Marca 2009 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Marca 2009 Słyszałam że istnieją możliwości oprużniania dużych torbieli nerkowych. W mieście w którym mieszkam , lekarze nefrolodzy proponują mi jedynie cierpliwość 73.Zdaję sobie sprawę z tego ,że jest to schorzenie nieuleczalne.Chciała bym jednak dowiedzieć się czy nie ma żadnych możliwiści, choćby na opużnienie upośledzenia funkcji nerek. Cytuję wynik badania USG Wątroba niepowiększona o jedorodnej echogeniczności.Drogi żółciowe nieposzerzone. Pęcherzyk żółciowy bez złogów. W prawym płacie wątroby widoczne torbiele, największa z nich o śr. 47mm.Sledziona nie powiększona o jednorodnej echogeniczności.Nerki bez cech zastoju. W obu nerkach obecne są torbielki,drobniejsze po stronie prawej o śr do 20 mm i duże po stronie lewej największa 109mm. Wprzestrzeni zaotrzewnowej nie stwierdzono zmienionych węzłów chłonnych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość haemophilus Opublikowano 11 Marca 2009 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Marca 2009 Leczenie jest wyłącznie objawowe. W zaawansowanym procesie niewydolności nerki wskazany może być przeszczep. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość JOLANTA D. Opublikowano 16 Marca 2009 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Marca 2009 witam. czy przeprowadzenie przeszczepu jest możliwe w przypadku wątroby zaatakowenej przez torbiele. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość stapler Opublikowano 16 Marca 2009 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Marca 2009 W przypadku wątroby raczej nie ma takich wskazań. Chyba, że byłaby całkiem z tego powodu niewydolna. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Jolanta D. Opublikowano 31 Marca 2009 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 31 Marca 2009 witam. według informacji ,które ostatnio zdobyłam ,prowadzone są w polsce badania na grupach ochotników , nowego leku - rapamycyna - mającego wpływ na zmniejszenie torbieli nerkowych . dostępne mi żrudła mówią o prowadzonych tego typu badaniach już przed 10-laty usa . w pózniejszym czasie również w europie. wyniki tych testów są wyjątkowo obiecujące. jeśli to możliwe proszę o informacje gdzie takie testy prowadzono w ostatnim czasie lub będą prowadzone w niedalekiej przyszłości. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Barbara O. Opublikowano 22 Lipca 2009 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Lipca 2009 Czy torbiele nerek i watroby prowadza do uposledzenia funkcji tych narzadow?Czy to schorzenie zagraza zyciu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Dzidka Opublikowano 17 Marca 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Marca 2010 Tak torbiele prowadzą do upośledzenia nerek i wątroby . Mam to samo. Moje nerki już prawie nie pracują, Jestem przygotowywana do dializ.Ile pożyje na tych dializach tego nie wiem, wiem tylko,że bardzo się boje i jestem w tej chorobie osamotniona. Lekarze są bezradni. Mam 64 lata i na pewno nikt mi nie przeszczepi nerki. Przecież w Polsce ludzi po 60 ce nie leczy tylko czekają na powolną śmierć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość ada Opublikowano 29 Kwietnia 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Kwietnia 2010 NIe matrw sie ludzi po 60 też sie przeszczepia w Polsce i świetnie znoszą operacje .Dializy też nie satakie straszne jak mogłoby sie wydawać.Zyczę zdrowia i pogody ducha. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość halina Opublikowano 7 Grudnia 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Grudnia 2010 witam i pozdrawiam muszę was zapytać czy na takie właśnie schorzenia jak w/w można ubiegać się o rentę bo tak wiem od kogoś dzięki za odpowiedzi... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Ania Opublikowano 24 Maja 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Maja 2011 Moja ciocia od kilkunastu lat choruje na torbielowatość nerek. Ostatnio wykryli u niej także torbielowatość wątroby. Torbieli jest zbyt dużo i są zbyt małe [największy 6mm] aby je usunąć. Chciałabym się dowiedzieć, czy da się to jakoś w inny sposób wyleczyć. A jeśli nie to ile czasu jej jeszcze zostało? Wiem tylko tyle, że te torbiele będą się powiększać a może także ich liczba też. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Agnieszka 7777777 Opublikowano 26 Lipca 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Lipca 2011 Halinko, wielotrbielowatość nerek nie jest żadnym przeciwwskazaniem do pracy. Mam to schorzenie od urodzenia, pracowałam całe życie i jestem już na emeryturze i nigdy do głowy mi nie przyszło, żeby z tego powodu ubiegać się o rentę. Przecież to ani nie boli ani w niczym nie przeszkadza. Jaki widzisz powód do renty? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Kasia Opublikowano 23 Sierpnia 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Sierpnia 2011 Witam! Czy ktoś jest może w posiadaniu informacji o zalecanych dietach przy torbielowatości? słyszałam, że dieta wegetariańska daje doskonałe efekty jeśli chodzi o fosfor w organizmie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość teresa Opublikowano 4 Maja 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Maja 2012 mam w.segmencie 3 wielokomorowa torbiel 4 cm.w segm.5 torbiel 6 milm czuję bul nic nie dostałam z lekuw co mam robić czekac asz popękają mam coś z tym robić lekarz nic mi nie doradził czy jest morzliwośc pozbycia siętego Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Chris Opublikowano 25 Lutego 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Lutego 2014 Agnieszka 7777777 * ... Przecież to ani nie boli ani w niczym nie przeszkadza. ... * ??? Moze w Pani przypadku nie bylo to bolesne schorzenie i nie przeszkadzalo w codziennym funkcjonowaniu, ale prosze pamietac, ze kazdy organizm jest inny :) Cysty sa bolesne i to strasznie, moge cos na ten temat powiedziec :( Obok zmian w nerkach, u chorych stwierdza się rowniez : - torbiele wątroby, czesto bezobjawowe, - torbiele śledziony, trzustki i płuc (rzadziej), - tętniaki tętnic podstawy mózgu, - wypadanie płatka zastawki mitralnej lub inne zastawkowe wady serca (niedomykalność zastawki mitralnej, niedomykalność zastawki trójdzielnej) tętniaki aorty, - uchyłkowatość jelita grubego, - przepukliny brzuszne, - czeste zakazenia drog moczowych. Najczęstszymi powikłaniami prowadzącymi do zgonu pacjenta są nadciśnienie tętnicze i jego następstwa, udar mózgu spowodowany pęknięciem tętniaka i zakażenia dróg moczowych :( Objawy : - ostre bole lub tkliwość brzucha, - krew w moczu, - nadmierne oddawanie moczu w nocy, - silne bole w okolicy lędźwiowej z jednej lub z obu stron. Inne objawy, które mogą wystąpić z tej choroby obejmują: - senność, - silne bole stawów, - zaburzenia paznokci. Możliwe powikłania : •* niedokrwistość, •* krwawienie lub pęknięcie torbieli, •* schyłkową chorobą nerek, •* wysokie ciśnienie krwi, •* zakażenie torbieli wątroby, •* kamienie nerkowe, •* niewydolność wątroby (od łagodnych do ciężkich) •* powtarzające się infekcje dróg moczowych Odnosze wrazenie, ze w Polsce nie traktuje sie tej choroby zbyt powaznie :( Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Krycha Opublikowano 29 Maja 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Maja 2014 Witam.Mam wielotorbielowatość wątroby i nerek.Jest ich baaardzo duuużo,o wielkości do 8 cm.Dwa razy miałam operację,polegającą na fenestracji sporej ilości torbieli na wątrobie.Na ich miejscu powstały nowe.Nieraz pękają-bardzo boli.Jeśli płyn w torbielach jest czysty, to OK.Mam 60 lat,pod kontrolą jestem 20 lat.Aby nie pogarszać stanu, stosuję dietę,biorę leki od nadciśnienia i miażdżycy i problemy z sercem,ale mało chodzę****nie chce mi się**** .Oczywiście pracuję,chce mi się żyć.Nie można dżwigać ciężarów,trzeba odpoczywać.Zawsze mówię --nie daję się-- Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość ola Opublikowano 5 Stycznia 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Stycznia 2017 Witam moja córka na 2miesiace dowiedzialam sie ze ma torbiele na obu nerkach wlasnie mielizmy badana na ile nerki pracuja masakra czekamy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Sebastian Opublikowano 22 Kwietnia 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Kwietnia 2017 Rapamycyna -badania były ale coś nie do końca im wyszło. Kierowali ochotników z zachodniopomorskiego. Sam miałem brać udział ale ze względu na pracę nie mogłem. Dużo o tym wie dr Górecki z Kołobrzegu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Tomek Opublikowano 19 Lipca 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Lipca 2017 Dzień dobry stwierdzono u mnie wielotorbielatisc wątroby i nerek co dalej będzie ze mną jak długi mi zostało życia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Tomek Opublikowano 19 Lipca 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Lipca 2017 Wilotorbielatosc wątroby i nerek na watrobie 10 cyst i obie nerki po jednej mam 43 lata ile jeszcze mogę żyć z tym cholerstwem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Tomek Opublikowano 19 Lipca 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Lipca 2017 Czy jest jeszcze tu ktoś na tym firum Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość 💀* Opublikowano 25 Lipca 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Lipca 2017 Zjebane forum pustkami swieci Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Ola Opublikowano 25 Lipca 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Lipca 2017 Tu nikogo niema sama zjebusy posrane w dupę jebane Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Tomek Opublikowano 25 Lipca 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Lipca 2017 Chciałem się cis poradzić a tu lipa wszyscy wyparowali Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Luk Opublikowano 15 Września 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Września 2017 Napewno pozdychali na nerki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Wladek Opublikowano 15 Września 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Września 2017 Jebac wszystkich skurwysynow którzy nieodpisuja i zdychajcie jak najszybciej chuj z wami Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi