Gość Tomek Opublikowano 9 Marca 2009 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Marca 2009 Jak leczyć naczyniaka na języku? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość stapler Opublikowano 9 Marca 2009 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Marca 2009 Wszystko zależy od tego jak duży jest ten naczyniak. Około 80 % naczyniaków ma zdolności do ustępowania samoistnego. Niekiedy pozostawiają niewielką bliznę. Postacie tuberosum , nodosum oraz tuberonodosum możemy leczyć następująco : 1. zamrażanie pasta CO2 w temperaturze około –* 70 ° C , terapia daje najkorzystniejsze efekty po 10 zabiegach. 2. sterydoterapia 3. laseroterapia 4. krioterapia czyli zastosowanie ciekłego azotu 5. rentgenoterapia –* wykorzystanie w leczeniu jednokrotnego naświetlania promieniami X dawką 1000 R 6. użycie interferonu 7. naświetlania puste polegające na zastosowaniu aparatu wentylacyjnego bez radioterapii, wpływające na psychologiczny aspekt schorzenia 8. oraz leczenie chirurgiczne , głównie z wykorzystaniem chirurgii plastycznej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Tomek Opublikowano 11 Marca 2009 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Marca 2009 Mój naczyniak ma ok. 2cm i znajduję sie po lewej górnej środkowej stronie języka! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Tomek Opublikowano 11 Marca 2009 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Marca 2009 Czy ten naczyniak może pęknąć? co trzeba zbobić żeby zatamować ewentualne krwawienie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Iwona Opublikowano 24 Kwietnia 2009 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Kwietnia 2009 Ja też mam wrodzonego naczynika na języku. Musisz udać się do lekarza, najlepiej laryngologa. On powinien zdiagnozować twój przypadek i odesłać cię do poradni chirurgii twarzowo - szczękowej. Tak pryznajmniej było w moim przypadku. Tam na pewno ci pomogą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Monika Opublikowano 9 Listopada 2009 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Listopada 2009 mam naczyniaka na lewej dolej części języka.dzis laryngolog zdiagnozowal zaszczepienie sie przeciwko zoltaczce a nastepnie zabieg krioterapii,czyli zamrazanie naczyniaka.co o tym myslicie?mieliscie podobne przypadki? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Patrycja Opublikowano 15 Lutego 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Lutego 2011 Ja również mam naczyniaka na języku. Kiedy byłam u odpowiedniego lekarza kilka lat temu powiedział,że jest taka możliwośc że on sam zniknie zanim wejde w okres dojrzewania.Nie wierzyłam mu.Obecnie mam 16 lat i dalej naczyniaka *( Lekarz również powiedział mi że on nie może nic z tym zrobic. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Natalia Opublikowano 8 Sierpnia 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Sierpnia 2011 nie, to nie prawda, że nie można z tym nic zrobić. mam 17 lat i jestem jakiś miesiąc po zabiegu. mój naczyniak był w dolnej części języka po prawej stronie, miał średnicę 1,7 cm. Usunięto mi go operacyjnie, na oddziele otolaryngologicznym. goi sie dobrze, oczywiście jakiś ślad po tym zostanie, ale już nie bd to wyglądało jak kiedyś. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość renia Opublikowano 17 Lutego 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Lutego 2012 Mam naczyniaka na prawej stronie języka ok.2 cm, Leczony jest krioterapią - efektów nie widać. Krioterapia raz w tygodniu,drugi rok,w klinice laryngologicznej,lekarz nic innego nie proponuje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Piotrek Opublikowano 10 Kwietnia 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Kwietnia 2012 Miałem niewielkiego naczyniaka języka nie przeszkadzał mi lecz zdecydowałem się go usunąć i wszystkim radzę podobnie . Przeprowadzono Mi zabieg wymrażania czyli krioterapii i po pierwszym dobrze przeprowadzonym zabiegu problem zniknął . Oczywiście jest to bolesne i język goi sie ok 1- 2 tygodnie ale efekty były i są nadal znakomite. Zabieg miałem w szpitalu w Zamościu wszystko na NFZ :) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Sara Opublikowano 15 Grudnia 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Grudnia 2012 Mialam naczyniaka prawie na czubku jezyka z prawej strony , podczas jedzenia uszkadzalam go , nadrywalam a on stale odrastal .Po uszkodzeniu bardzo krwawil , nie moglam jejsc i seplenilam przy mowieniu . byl wielkosci ziarenka kukurydzy . Po 2-ch miesiacach poszlam do chirurga , a on mi go wycial w calosci i wyslal na badanie .Okazalo sie wtedy , ze to naczyniak i moge spac spokojnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Sara Opublikowano 15 Grudnia 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Grudnia 2012 Mialam naczyniaka prawie na czubku jezyka z prawej strony , podczas jedzenia uszkadzalam go , nadrywalam a on stale odrastal .Po uszkodzeniu bardzo krwawil , nie moglam jesc i seplenilam przy mowieniu . byl wielkosci ziarenka kukurydzy . Po 2-ch miesiacach poszlam do chirurga, a on mi go wycial w calosci i wyslal na badanie .Okazalo sie wtedy , ze to naczyniak i moge spac spokojnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość paulina Opublikowano 9 Marca 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Marca 2014 Ja miałam naczyniaka na języku po prawej stronie miał on ok 1 cm. Miałam go od urodzenia. Laryngolog powiedział mi że teraz dojrzewam i może się to powiększać albo zmniejszać. Przez kilka lat nic z tym nie robiono aż w końcu zaczął boleć mnie ten naczyniak. SKierowano mnie do szpitala na oddział chirurgii szczękowo-twarzowej. NIedawno przeszłam operację i czekam na efekty. ALe cieszę się że nareszcie się tego pozbyłam. NIe przeszkadzał mi on ale jednak trochę się bałam że mogę go uszkodzić. Operacja była wykonywana w krakowie w szpitalu im. Ludwika Rydygiera. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość natalia Opublikowano 19 Września 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Września 2014 hej ja miałam naczyniaka na polowe jezyka meczylam się prawie 7 miesięcy miałam 3 razy robiona embolizacje nic nie pomogla moja operacja trwala 8 godz naczyniak może peknac sama wiem bo tak miałam krew leciała jakz kranu a krwawienie można zatrzymać wzasc wacik na jezyk i przydusić do podniebienia czasami były takie momenty ze nie dawałam sobie rady i karetka mnie zabierala do kliniki chirurgii szczekowej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość GOSIA Opublikowano 22 Stycznia 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Stycznia 2016 czy przy naczyniaku na języku usówają część języka i jak jest potek z mową. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Basia Opublikowano 6 Marca 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Marca 2016 Witam. W połowie grudnia zeszłego roku miałam operację wycięcia naczyniaka na języku którego nosiłam kilka lat. Byłam zdecydowana na zabieg z wszystkimi jego konsekwencjami. Wszystko się udało, jest ok. Po około miesiącu nie ma w ogóle śladu(no chyba żebym patrzyła przez szkło powiększające i czepiała się tego czego nie ma). Komfort życia się zmienił, minął ból i wszystko poszło w zapomnienie. Zabieg krótki. Z całej imprezy najbardziej nieciekawy był zastrzyk znieczulający. Jeżeli chcecie pozbyć się problemu, polecam bardzo zabieg chirurgiczny, którego wynik zależy od dobrego lekarza. POLECAM. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Kasia Opublikowano 27 Listopada 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Listopada 2016 Witam, mam ten sam problem, czy ktoś może mi polecić dobrą klinikę chirurgii twarzowo-szczękowej? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Kasia Opublikowano 12 Lutego 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Lutego 2019 Czy można tu jeszcze liczyć na czyjaś pomoc? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Roksana Opublikowano 9 Września 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Września 2020 W dniu 19.09.2014 o 23:19, Gość natalia napisał: hej ja miałam naczyniaka na polowe jezyka meczylam się prawie 7 miesięcy miałam 3 razy robiona embolizacje nic nie pomogla moja operacja trwala 8 godz naczyniak może peknac sama wiem bo tak miałam krew leciała jakz kranu a krwawienie można zatrzymać wzasc wacik na jezyk i przydusić do podniebienia czasami były takie momenty ze nie dawałam sobie rady i karetka mnie zabierala do kliniki chirurgii szczekowej Cześć mam ten sam problem co ty czy mogłabyś się że mną skontaktować w sprawie szczegółów twojego zabiegu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi