Gość Monika Opublikowano 6 Marca 2009 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Marca 2009 Panie Doktorze chciałam zapytać jak mogę chronić śluzówkę żołądka w refluksie żółcioweym przy jednoczesnym braku woreczka żółciowego. Z leków mam przepisane famogast 40 na noc, nolpaza 40 mg rano i venter. ale zauważyłam że leki mi nie pomagają. Po wszystkim co zjem odczuwam ból. Czy w przypadku osób nie mających woreczka żółciowego w żółądku jest obecna żółć pokarm jest w stanie się strawić czy tylko się odkłada, Bardzo proszę o odpowiedź, Bardzo męczę się z tą chorobą i nie daję sobie rady, Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość stapler Opublikowano 7 Marca 2009 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Marca 2009 Może dodatkowo należy jeszcze zastosować leki prokinetyczne np. Metoclopramid czy Gasprid. O tym jednak musi zadecydować lekarz prowadzący. Żółć nie odkłada się w żołądka tylko zbyt wolno jest opróżniana z tego żołądka co drażni śluzówkę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Monika Opublikowano 10 Marca 2009 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Marca 2009 Chciałam jeszcze zapytać jeżeli można czy u ludzi po wycięciu woreczka żółciowego zawsze występuje zapalenie błony śluzowek żółądka bo tak naprawdę to ta żółć przy braku woreczka żółciowego nie ma gdzie sięgromadzić i cały czas drażni żołądek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość stapler Opublikowano 10 Marca 2009 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Marca 2009 Żółć po wycięciu pęcherzyka jest zazwyczaj przez najbliższe 4 tygodnie po operacji ciągle wydzielana do dwunastnicy dlatego jest zwiększone prawdopodobieństwo jej zawrócenia do żołądka. Jednak w miarę upływu czasu przewód żółciowy wspólny przejmuje rolę pęcherzyka i opróżnia się tylko, gdy pokarm dostaje się do przewodu pokarmowego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi