Skocz do zawartości
eChirurgia.pl

Złamanie piątej kości śródstopia

Gość Paweł

Rekomendowane odpowiedzi

Dzień dobry, Dwa tygodnie temu, niefortunnie upadłem i wg lekarza złamałem V kość śródstopia. Założono mi łuskę gipsową na 4 tygodnie i polecono nogi nie obciążać w tym czasie oraz zalecono kontrolę już po tygodniu. Na kontroli lekarz nie zdejmował mi opatrunku, tylko po obejrzeniu zdjęcia powiedział, abym przyszedł po 4 tygodniach na zdjęcie opatrunku. Nie zapytałem żadnego z lekarzy o opinię na temat złamania i teraz trochę tego żałuję, bo niepokoję się o moją nogę i chciałbym prosić o opinię kogoś kompetentnego. W linku poniżej zamieszczam zdjęcie i chciałbym się dowiedzieć czy jest to coś poważnego, i jak długo będę dochodził do pełnej sprawności fizycznej po zdjęciu łuski gipsowej oraz czy istnieje możliwość, że takie złamanie źle się zrośnie lub nie zrośnie się w ogóle. Bardzo proszę o opinie. Pozdrawiam. http://i59.tinypic.com/mvnsyd.png *---- link ze zdjęciem RTG

Gość chirurg Tomasz Stawski

Nie powinno się interpretować tak zamieszczonego zdjęcia RTG w internecie, bez odpowiedniej rozdzielczości zdjęcia, bez czytania na odpowiednim monitorze. Nadal widoczne jest złamanie, ale typowe, proste, bez przemieszczenia i wygląda na to, że goi się prawidłowo. Z reguły całkowity zrost takiej kości następuje po około 10-12 tygodniach. Oczywiście warto byłoby w tej sprawie udać się do poradni rehabilitacyjnej i już włączyć odpowiednią rehabilitację ruchową po konsultacji z lekarzem specjalistą rehabilitacji. Pełną sprawność ruchową, w pełnym obciążeniu z reguły osiąga się po około 4-6 miesiącach po złamaniu.