Gość Paweł Opublikowano 28 Grudnia 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Grudnia 2014 Dzień dobry, Dwa tygodnie temu, niefortunnie upadłem i wg lekarza złamałem V kość śródstopia. Założono mi łuskę gipsową na 4 tygodnie i polecono nogi nie obciążać w tym czasie oraz zalecono kontrolę już po tygodniu. Na kontroli lekarz nie zdejmował mi opatrunku, tylko po obejrzeniu zdjęcia powiedział, abym przyszedł po 4 tygodniach na zdjęcie opatrunku. Nie zapytałem żadnego z lekarzy o opinię na temat złamania i teraz trochę tego żałuję, bo niepokoję się o moją nogę i chciałbym prosić o opinię kogoś kompetentnego. W linku poniżej zamieszczam zdjęcie i chciałbym się dowiedzieć czy jest to coś poważnego, i jak długo będę dochodził do pełnej sprawności fizycznej po zdjęciu łuski gipsowej oraz czy istnieje możliwość, że takie złamanie źle się zrośnie lub nie zrośnie się w ogóle. Bardzo proszę o opinie. Pozdrawiam. http://i59.tinypic.com/mvnsyd.png *---- link ze zdjęciem RTG Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość chirurg Tomasz Stawski Opublikowano 28 Grudnia 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Grudnia 2014 Nie powinno się interpretować tak zamieszczonego zdjęcia RTG w internecie, bez odpowiedniej rozdzielczości zdjęcia, bez czytania na odpowiednim monitorze. Nadal widoczne jest złamanie, ale typowe, proste, bez przemieszczenia i wygląda na to, że goi się prawidłowo. Z reguły całkowity zrost takiej kości następuje po około 10-12 tygodniach. Oczywiście warto byłoby w tej sprawie udać się do poradni rehabilitacyjnej i już włączyć odpowiednią rehabilitację ruchową po konsultacji z lekarzem specjalistą rehabilitacji. Pełną sprawność ruchową, w pełnym obciążeniu z reguły osiąga się po około 4-6 miesiącach po złamaniu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi