Skocz do zawartości
eChirurgia.pl

Słabsze i odrętwiałe kolano po urazie

Gość savine

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, przedwczoraj podczas biegu po lesie nie zauważyłam korzenia i po kopnieciu w niego całym ciężarem przewróciłam się, podczas upadku usłyszałam trzask, bałam się ruszyć, myślałam że zlamalam noge. ból od uda do samej kostki, ledwo dotarłam do domu. W domu cały ból skumulowal się w kolanie, bolało okropnie, non stop.Wzięłam tabletki przeciwbólowe i rano ból o niebo mniejszy, dziś czuje jakby odretwienie w kolanie, i mam wrażenie ze kolano jest jakby słabsze, nie było opuchlizny.nie wiem czy iść do lekarza. Martwi mnie ten trzask i ten okropny ból zaraz po.Z góry dzięki za wszystkie rady.

Witam, na wstępie podkreślam że nie jestem lekarzem, ale co nieco wiem o urazach kolana ponieważ sam go doświadczyłem. ten trzask o którym wspominasz może świadczyć o zerwaniu lub naderwaniu więzadła krzyżowego(ACL). Kolano w tym wypadku powinno być spuchnięte ale u ciebie takie objawy nie występują więc nie jestem do końca pewien czy to na pewno jest zerwane ACL. Na pewno powinnaś pójść do lekarza. ja w pierwszych dniach tego nie zrobiłem, myślałem że samo przejdzie ale cóż, nie przeszło * ) Na pewno lekarz zleci ci RTG, może też USG czy rezonans magnetyczny. Także wizyta u lekarza to podstawa, pozdrawiam i zdrowia życzę : )

Dziękuję za odpowiedź, chciałam w swoim mieście iść na usg ale okazało się, że to nie takie proste, w większości gabinetów usg nie robią kolan, dzięki za poradę, wczoraj nie bolało dziś znów mi kolano dokucza ale opuchlizny nie ma. Będę musiała umówić się do ortopedy.

Dziś byłam u ortopedy i muszę zacytować diagnozę która padła po może 3 minutowym oglądaniu kolana *kolano stabilne o prawidłowym zarysie, może naderwane wiązadło, może łąkotka, może rzepka, myślę, że można normalnie chodzić i obserwować nogę czy się nie zaczyna dziać coś złego. Faktycznie coś tam Pani trzeszczy* Czy to normalne? Ja czuję się olana na prywatnej wizycie... dodam jeszcze, że mam jakby napięte wszystkie mięśnie w okół kolana a lekarz kazał mi je rozluźnić czego zrobić nie umiem i mi na to powiedział, że chyba nie da się zbadać kolana. I potem jak czytam, że często poważne kontuzje są efektem wcześniejszego nie leczenia to się nie dziwię już. Co robić? Wierzylibyście temu lekarzowi? Czy szukać dalej? Kolano mi dokucza, boli przy wysiłku i mam wrażenie opuchlizny w jego środku oraz takiego jakby coś nie chciało przeskoczyć, co jakiś czas coś przeskoczy i na chwilę jest ulga a za chwilę znów to samo.