Gość Eufrazja Opublikowano 15 Września 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Września 2014 Dzień dobry. 2 lata temu wyczułam w lewej piersi guzka. Po badaniu oraz biopsji dowiedziałam się, że to 26mm adenosis sen fibroadenima, zmiana łagodna/ rozrost zrazików. Po jakimś czasie chirurg zaproponował mi usunięcie tego guza - zabieg odbył się dokładnie miesiąc temu. Dziś otrzymałam wyniki z rozpoznania histopatologicznego: Rak wewnątrzprzewodowy (DCIS) G 2 typ lity i drobnobrodawkowaty. Desmoplazja podścieliska. Marginesy mniejsze niż 1 cm. Jeszcze nie byłam z wynikami u lekarza, ale mocno się zaniepokoiłam. W związku z tym mam pytanie - czy zabieg usunięcia guza mógł spowodować jakieś negatywne konsekwencje? Bo z tego co rozumiem to w momencie usuwania lekarze nie wiedzieli, że jest to rak. I co oznacza taka diagnoza i jakiego leczenia mogę się spodziewać? Dodam, że mam 22 lata. Będę bardzo wdzięczna za odpowiedź, i z góry za nią dziękuję. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość iwona Opublikowano 18 Września 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Września 2014 Jak najszybciej zgłoś się z wynikami do onkologa. Pewnie zbadają jeszcze węzły chłonne (biopsja) i od tego będzie zależał sposób leczenia. G2 oznacza pośredni stopień złośliwości. Nie napisałaś nic o receptorach i HER2 i oceny raka w skali TNM.Jesteś bardzo młoda, czy w twojej rodzinie kobiety chorowały na raka? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Eufrazja Opublikowano 18 Września 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Września 2014 Chyba nie - jedynie siostra mojego dziadka zmarła z powodu jakiegoś guza w jamie brzusznej chyba, ale nie jestem pewna bo to tylko *przekaz rodzinny*. Nie napisałam o receptorach ani o ocenie raka w skali TNM bo niestety na badaniu histopatologicznym nic o tym nie jest wspomniane :( wizyte u onkologa mam dopiero za 4 dni, a w głowie pełno czarnych scenariuszy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość iwona Opublikowano 21 Września 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Września 2014 Uszy do góry, najważniejsze, że masz wyznaczoną wizytę. Jesteś bardzo młoda, dlatego pewnie zrobią Ci badania genetyczne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość dodano Opublikowano 31 Października 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 31 Października 2017 Zobacz choroby piersi zdjęcia http://www.bolimnie.com/anatomia/piersi-choroba Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi