Skocz do zawartości
eChirurgia.pl

Częściowe uszkodzenie typu PASTA ścięgna mięśnia nadgrzbietowego

Gość Michał C.

Rekomendowane odpowiedzi

Gość Michał C.

Od 3 lat boli mnie mocno prawy bark. gram w siatkówkę i pracuję fizycznie. po zrobieniu badania rezonansem magnetycznym uzyskałem w opisie następujące dane: Fizjologiczna ilość płynu w jamie stawowej. Głowa kości ramiennej ustawiona ok. 7 mm od wyrostka barkowego i ok. 9 mm od wyrostka kruczego. Nierówny obrys guzka mniejszego i większego z obecnością torbielek zwyrodnieniowych. Ś.m nadgrzebieniowego o zmienionej strukturze i niejednorodnym sygnale z zachowaną ciągłością- cechy częściowego uszkodzenia typu PASTA. Ś.m. podłopatkowego z zachowaną ciągłością. Ś. m podgrzebieniowego bez uchwytnych zmian w wykonanym badaniu. Ś.głowy długiej mięśnia dwugłowego ramienia o prawidłowej strukturze, niepogrubiałe, położone w obrębie bruzdy międzyguzkowej. Obrąbek stawowy o niejednorodnym sygnale bez ewidentnych cech separacji. Struktury dołu pachowego bez uchwytnych zmian. Lekarz prowadzący powiedział, że konieczna jest operacja artroskopowa która pomoże *naprawić* naderwane ścięgno. Chciałbym zapytać czy nie można wyleczyć tego bez operacji? z tego co czytałem po takim zabiegu potrzeba 6 miesięcy rehabilitacji. Chciałbym w przyszłości grać dalej w siatkówkę nie mówiąc już o wykonywaniu pracy. Czy sprawność braku wróći do 100%?

Gość chirurg Tomasz Stawski

Skoro tak powiedział lekarz prowadzący to nie ma innej możliwości jak tylko leczenie zabiegowe. Myślę, że wystarczająca będzie krótsza rehabilitacja po zabiegu w zakresie około 3-4 miesięcy. Wydolność barku powinna być po takim zabiegu wystarczająca do uprawiania sportów. Dokładnych informacji na ten temat powinien Pan zaczerpnąć bezpośrednio od lekarza, który będzie Pana operował.