Gość Joanna Opublikowano 21 Sierpnia 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Sierpnia 2014 Witam, od 4 miesięcy zmagam się z bolesną wątrobą. Dwukrotnie ból unieruchomił mnie i potrzebna była pomoc ambulatoryjna. Podano mi silne leki rozkurczowe + przeciwbólowe. Wynik tomografii: W otrębie całej wątroby rozsiane zmiany hypodensyjne we wszystkich fazach, największe w okolicy segmentu 7 i 8 wielkości 5-6 mm. W segmencie 2 zmiany o wielkości 7 mm. Poza tym kilka mniejszych zmian. Ponadto w segmencie 7 zmiana o wielkości 29 mm, która wzmacnia się w fazie tętniczej brzeżnie, niejednokrotnie z wypełnieniem centralnej części w fazie żylnej i opóźnionej. W sąsiedztwie tej zmiany ognisko wzmocnienia ok. 5 mm. Wizytę w poradni chorób wątroby mam dopiero za 2 miesiące. Do tego czasu lekarz każe łykać no-spę (nic nie pomaga :-() Co mogą oznaczać te zmiany? Lekarka wspomniała, że skoro tak mocno mnie to boli, to może być bąblowica wątroby. Czy wynik tomografii na to wskazuje? Jak radzić sobie z bólem, muszę przetrwać jeszcze dwa miesiące. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość chirurg Tomasz Stawski Opublikowano 24 Sierpnia 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Sierpnia 2014 Zmiany są nietypowe i niejednoznaczne. Być może będą wymagały jeszcze poszerzenia diagnostyki w rezonansie magnetycznym. Oczywiście mogą wskazywać na występowanie bąblowca, ale jest to niepewne. No-Spa raczej w przypadku takich zmian nie pomoże i trzeba zastosować leki typowe przeciwbólowe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi