Gość Kuleczka Opublikowano 12 Maja 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Maja 2014 Witam. Kilka dni temu zupełnie przypadkową wyczulam pod pachą niewielkie zgrubienie. Początkowo myślałam, że robi mi się jakiś podskórny syfek. Jednak teraz wydaj mi się, że jest to coś zupełnie innego. Zgrubienie jest nieduże (trochę mniejsze niż paznokieć u ręki), okrągłe, twarde i wyczuwalne pod skóra. Nie przesuwa się pod wpływem dotyku, jednak czasem pod wpływem dotyku jest mniej wyczuwalny (to chyba zależy od ułożenia ręki). Skóra w tym miejscu jest niezmieniona,, zgrubienie jest wyraźnie pod warstwą skóry, jest niebolesne. Co to może być? Nie chciałabym niepotrzebnie wpadać w panikę i lecieć od razu do lekarza z jakimś drobiazgiem :) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość chirurg Tomasz Stawski Opublikowano 12 Maja 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Maja 2014 Zapewne jest to powiększony węzeł chłonny. Często, gdy goli się doły pachowe dochodzi do niewielkich stanów zapalnych skóry co wywołuje powiększenie odczynowe węzłów chłonnych. To raczej nic niepokojącego. Jednak, gdy będą pojawiały się nowe guzy lub guz będzie się powiększał, w przypadku wątpliwości radziłbym w tej sprawie bezpośrednio skonsultować się z lekarzem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi