Gość Patryk Opublikowano 1 Maja 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Maja 2014 Witam. Chciałbym się dowiedzieć po jakim czasie można powoli zacząć trenować (bieganie, rowerek, basen) po 2 operacjach. A mianowicie miałem zrosty jelit, gdzie przy operacji konieczne było wycięcie wyrostka i użycie go jako drenu. Tydzień po operacji okazało się, że zaczął zbierać się płyn pomiędzy odbytem, a pęcherzem. Lekarz zdecydował się na kolejną operację otwierając mnie w okolicy wyrostka i wsadził mi rurkę przez, którą spływał mi przez 2 dni płyn. Z początku bolało mnie przy oddawaniu moczu, lecz po jakimś czasie stopniowo przechodzi i boli coraz mniej (stany zapalne się zmniejszyły) . Operacje mnie zniszczyły pod względem sportowym i każdy tydzień się dla mnie liczy odpoczynku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość chirurg Tomasz Stawski Opublikowano 1 Maja 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Maja 2014 Wszystko zależy jak duże są blizny pooperacyjne, w jakim stanie są Pana powłoki brzuszne. Po dużych zabiegach w zakresie jamy brzusznej pełne obciążenie fizyczne zaleca się po około 2-3 miesiącach po operacji. Jednak w tej sprawie jednoznacznie musi się wypowiedzieć chirurg prowadzący znający Pana historię chorobową i Pana stan fizyczny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Patryk Opublikowano 3 Maja 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Maja 2014 Rozumiem, pierwsza blizna pooperacyjna nie jest taka mała (ok. 10 cm) natomiast druga ma 2 cm. no i malutka dziurka od drenażu. Dwie blizny widać ładnie się goją i można powiedzieć, że na oko wygląda jakby były zagojone lecz dowiedziałem się, że niedługo będę miał kolejną kontrole i się wypytam. Zapomniałem dodać, że miałem również przepuklinę jelitową. I czy ta przepuklina jelitowa jest tylko i wyłącznie od mojego wysiłku? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi