Gość cynamonka Opublikowano 16 Kwietnia 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Kwietnia 2014 Witam. Mam aktualnie 28 lat i za soba dwie odmy na lewym płucu. Ale od poczatku. 3 lata temu mialam przeprowadzone cesarskie ciecie (dziecko ulozone posladkami), ktore mialam wykonane w znieczuleniu ogolnym (operacje mialam kiedy bylam przeziebiona i mialam kaszel). Po cc czulam sie oslabiona i mnie przyduszalo i czulam specyficzne pukanie w lewym zebrze na wysokosci piersi. Po dwoch i pol tygodniach od cesarkiego ciecia nagle pojawil sie ostry bol w klatce i ogromna dusznosc - diagnoza odma oplucnowa NIBY samoistna. Zostala leczona drenazem w specjalistycznym szpitalu. Moje pytanie zatem jest takie, bo czytalam duzo, ze odma moze sie pojawic jako powiklanie po sztucznej wentylacji (respirator), ktory stosuje sie w wyniku zabiegow ze znieczuleniem ogolnym??? Czy fakt ze mialam kaszel i ze np. za duzo powietrza zostalo wpuszczone moglo przyczynic sie do powstania tej odmy??? Druga odma pojawila sie niedawno, bylam znow przeziebiona po czym poszlam na zakupy i sie troche nadzwigalam, i po paru dniach bach, znowu odma w lewym plucu. Tym razem zostala przeprowadzona operacja - VATS. Chcialabym wlasnie poznac zdanie innych lekarzy. Bo niektorzy twierdza ze raczej byla to odma ta jatrogenna, tylko w takim wypadku czemu pojawila sie ta druga??? Bardzo bylabym wdzieczna za odpowiedz. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi