Gość jolanta Opublikowano 17 Lutego 2009 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Lutego 2009 Miałam usuniety pęcherzyk żółciowy metodą laparoskopową 7 lat temu po ostrym ataku kolki. Nie stwierdzono dużych złogów, a jedynie masę kryształków typu *gruby cukier*. Po operacji czułam sie dobrze. Od dwóch tygodni odczuwam tępy ból w prawym podżebrzu, momentami nasilający się znacznie, ale nie jest to ostry ból, jak poprzednio. Cały czas czuję gorzki smak żółci, sądząc po kolorze, również w kale znajduje się żółć. Po wizycie u lekarza 1-ego kontaktu muszę jeszcze parę dni czekać na badanie usg. Jestem bardzo zaniepokojona. Czy takie objawy mogą mięć związek z kamicą żółciową, czy występują również w stanach nowotworowych? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość stappler Opublikowano 21 Lutego 2009 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Lutego 2009 Te objawy mogą sugerować stan zapalny żołądka lub dwunastnicy. Raczej wątpię, że w chwili obecnej doszło do zablokowania dróg żółciowych przez kamień, gdyż nie opisuje Pani obecności połączenia żółtaczki z bólem. Na pewno należy wykonać USG jamy brzusznej (w którym jednak może żadna patologia się nie uwidoczni). Dlatego radzę także dodatkowo wykonać gastroskopię celem oceny błony śluzowej przełyku, żołądka i dwunastnicy. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi