Gość 7tomas777 Opublikowano 9 Kwietnia 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Kwietnia 2014 Na wewnętrznej stronie palca nie mam skóry, bo heblarka, strug elektryczny do drzewa mi ją zestrugał, przez moją nieuwagę. Dostałem argosulfan i mam tym smarować i każdego dnia zmieniać opatrunek. I Tutaj pytanie, pozostałości po maści jakoś wydłubywać czy nie, bo to by bolało, ale ciągle takie białe zmieszanie z krwią. Na razie normalnie pod ciśnieniem wody przemywam, ale to nic z tego nie schodzi, ale to może dobrze bo bym do kości się przebił, co już nieprzyjemnie wygląda. Palec próbować prostować? Bardzo boli taka próba, zginanie większe też BARDZO boli. Myślę, że dopiero jak zacznie kiedyś skóra rosnąć to będzie można na większe ruchy tym palcem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość chirurg Tomasz Stawski Opublikowano 9 Kwietnia 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Kwietnia 2014 Palec trzeba trenować i zginać go nawet mimo bólu (trzeba to robić do wytrzymania). Dzięki zginaniu palca nie doprowadzi się do następstw jego nieużywania (np. zrostów w zakresie ścięgien i jego usztywnienia). Co do wypłukiwania maści nie ma takowej dokładnej potrzeby. Maść typu argosulfan radzę stosować do dwóch tygodni, a potem zamienić na inną (według zaleceń prowadzącego chirurga). Długie stosowanie maści argosulfan powoduje trwałe przebarwienie skóry. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi