Gość choruszek Opublikowano 21 Marca 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Marca 2014 Witam serdecznie, Miesiąc temu miałem operację usunięcia przepukliny brzusznej w bliźnie po operacyjnej. Zrobił się twardy i bolesny guz ( ból promieniujący do nerki i podbrzusza). Po badaniu USG stwierdzono że, to krwiak. Po ok. 2 tygodniach krwiak się nie wchłaniał i zrobił jeszcze większy - udałem się do dyżurującego w przychodni chirurga, odesłał mnie do szpitala w którym mnie operowano. Lekarz prowadzący podjął decyzję o i nakłuciu igłą i *wyssaniu* zawartości krwiaka. Po 2 dniach ponownie czuję lekki ból i widzę (w tym samym miejscu) małego miękkiego guza powyżej blizny i stwardnienie wzdłuż blizny pooperacyjnej. Jakie są możliwości dalszego leczenia ? Czy takie *nawroty* krwiaka są normalne ? Z góry dziękuję za okazałą pomoc i odpowiedź. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość chirurg Tomasz Stawski Opublikowano 21 Marca 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Marca 2014 Jakie są możliwości dalszego leczenia ? - W takim wypadku najlepiej ponownie nakłuć krwiaka i go opróżnić. Systematyczne opróżnianie krwiaka doprowadzi w końcu do jego zaniku, wchłonięcia się. Czy takie *nawroty* krwiaka są normalne ? - Tak. Często się zdarzają i jednorazowe opróżnienie z reguły nie jest od razu skuteczne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi