Gość kamil84 Opublikowano 13 Stycznia 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Stycznia 2014 Witam Sprawa dotyczy zespolenia za pomocą drutu kirshnera w kości przedramienia, drut został założony po wypadku kilka lat temu i od tej pory go nie usunąłem (przy zakładaniu podczas znieczulenia zostały uszkodzone nerwy w prawej ręce na skutek czego skaczą mi palce - dowiedziałem się że w Polsce mi tego żaden szpital nie naprawi - z tego powodu obawiam się kolejnej ingerencji, znieczulenia). Tego że drut jest w ręce nie czuję w ogóle, ale nie mam pewności czy trzymanie go w ręce tak długo (ew. nie wyciąganie go w ogóle) jest dla mnie bezpieczne. Proszę o odpowiedź. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość chirurg Tomasz Stawski Opublikowano 13 Stycznia 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Stycznia 2014 Raczej nic się nie powinno dziać z powodu tego, że ten drut jest dalej umiejscowiony w kości. Nawet po tak długim okresie może być bardzo niebezpieczne jego usunięcia (drut może być teraz bardzo silnie zakotwiczony co przy usuwaniu może doprowadzić do uszkodzenia sąsiadujących tkanek). W razie wątpliwości trzeba w tej sprawie bezpośrednio skonsultować się z ortopedą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi